2024. július 22., Magdolna

Mindenki ügye

#zöldfül #mme

Madár-észlelő app indult

Csarnó Ákos 2023.04.12. 12:59

Az adatok feltöltéséhet elég egy mobiltelefon.

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elindította a „Tavaszi természetLes” nevű programját - írta meg az idokep.hu.

 

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elindított egy adatgyűjtő programot TermészetLesen néven, melyben bárki részt vehet. Az adatok feltöltéséhet elég egy mobiltelefon. Ezen program következő állomása a Tavaszi természetles, amely a környezetünkben élő madarakon kívül már a kétéltűek, a hüllők, a lepkék és az emlősök megfigyelésének rögzítésére is alkalmas. Az akció célja, hogy a körülöttünk élő élőlények megfigyelésében, valamint a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” jellegű adatgyűjtésben bárki részt vehessen.

Aki szeretne csatlakozni a programhoz, nem kell mást tennie, mint a környezetében élő madarakat, illetve gyakoribb kétéltűeket, hüllőket, lepkéket és emlősöket megfigyelni, és ezeket a megfigyeléseket beküldeni.

A Tavaszi természetles június 30-ig várja a beérkező adatokat, melyek a nap 24 órájában bármikor feltölthetőek. Ahogy az az MME oldalán is olvasható, az adatbeküldő felületen a tavaszi időszakban a madarak esetén lehetőség lesz viselkedési adatokat is feltölteni (ha egy adott madárfaj párba áll, fészket épít, fiókát etet, stb.), vagy akár azt is, ha esetleg elpusztult madarat találunk. A leggyakoribb fajok meghatározását segíti a Turdus applikáción belüli mini határozó is, ami az egyes fajok kártyájára való dupla koppintással érhető el.

 

Az alkalmazás használatához útmutató a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tavaszi természetles oldalán érhető el.

 

indexkép: Getty Images

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló