2022. szeptember 25., Eufrozina Kende

Mindenki ügye

#II. erzsébet

Ma temetik II. Erzsébet brit uralkodót

2022.09.19. 09:11

Vasárnap este Nagy-Britanniában milliók adóztak egyperces néma főhajtással a királynő emlékének.

 

II. Erzsébet királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

 

A királynő koporsóját szerdán ravatalozták fel a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban. A ravatal hétfő hajnalig volt látogatható.

 

Az elhunyt uralkodó ravatala brit idő szerint hétfő reggel fél hétig - közép-európai idő szerint fél nyolcig - volt látogatható.

A koporsót hétfő délelőtt átviszik a Westminster Hall közvetlen közelében emelkedő Westminster-apátságba, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázótemplomába, ahol kétezer meghívott vendég, köztük külföldi állam- és kormányfők jelenlétében vesznek búcsút a néhai uralkodótól. Több európai monarchia uralkodói is részt vesznek a szertartáson.

 

Jelen lesz Joe Biden amerikai elnök - aki vasárnap este, felesége kíséretében lerótta tiszteletét az uralkodó ravatala előtt a Westminster Hallban -, és ott lesznek a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak vezetői is, köztük Justin Trudeau kanadai, Anthony Albanese ausztrál és Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök.

 

Ezeknek az országoknak tizenkét más nemzetközösségi országgal együtt jelenleg is a mindenkori brit uralkodó - II. Erzsébet királynő halála óta utódja, III. Károly király - az alkotmányosan elismert államfője.

 

II. Erzsébet királynőt a Westminster-apátságban rendezett hétfő délelőtti búcsúszertartás után a brit királyi család legnagyobb és legrégibb angliai rezidenciájára, a London nyugati határában fekvő Windsorba szállítják, és a windsori kastély közelében található, a néhai uralkodó 1952-ben elhunyt édesapjáról, VI. György királyról elnevezett emlékkápolnában helyezik végső nyugalomra, szűk családi körben.

 

Vasárnap este Nagy-Britanniában milliók adóztak egyperces néma főhajtással a királynő emlékének.

II. Erzsébet királynőtől hétfőn katonai tiszteletadással kísért állami temetésen vesznek végső búcsút.

A brit kormányzati protokoll alapján állami temetés csak kivételes jelentőségű és tekintélyű állami vezetőknek jár, így az ilyen jellegű búcsúszertartás rendkívül ritka.

 

Legutóbb Sir Winston Churchill korábbi brit miniszterelnököt búcsúztatták állami temetésen 1965-ben. Előtte II. Erzsébet királynő édesapjától, VI. György királytól vettek búcsút állami temetéssel 1952 februárjában.

 

Hétfőre, a temetés napjára III. Károly király kezdeményezésére a brit kormány munkaszüneti napot hirdetett. Zárva vannak a kulturális intézmények és a legtöbb üzlet is, bár a kormány ezt nem rendelte el kötelező jelleggel.

 

indexkép: Getty Images

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló