2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#légszennyezettség #avarégetés #ingyenes parkolás

Az LMP a parkolás fizetőssé tételét és az avarégetés végérvényes betiltását szorgalmazza

ugytudjuk.hu 2021.01.21. 14:20

A párt sürgős cselekvést vár a kormánytól a légszennyezés csökkentése érdekében.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja csütörtökön kiadott sajtóközleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a légszennyezés csökkentése nem tűr halasztást.

 

A Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke által jegyzett közleményben rámutatnak: a légszennyezés hosszú évek óta súlyos probléma, évente 15 ezer ember idő előtti haláláért felelős. Magyarországgal szemben kötelezettségszegési eljárás is folyamatban van, a kormány viszont csak súlyosbította a helyzetet a kerti hulladékok égetésének újbóli engedélyezésével és az ingyenes parkolással – teszik hozzá.

 

Hangsúlyozzák: a légszennyezés csökkentése azért is fontos, mert ahogyan azt számos tanulmány is kimutatta, a szennyezett levegő hozzájárul a koronavírus terjedéséhez, a koronavírus okozta megbetegedések súlyosbodásához és a halálozások számának növekedéséhez.

 

Az ellenzéki párt szerint érthetetlen, hogy a kormány miért vonta vissza a tavaly már egyszer betiltott avar és kerti hulladék égetését.

Egy átlagos méretű avarkupac elégetése önmagában egészségügyi határérték feletti szennyezést okozhat egy kisváros egész területén. Az ingyenes parkolás miatti forgalomnövekedés, a végtelen parkoló keresés is csak rontott a helyzeten.

– fogalmaztak.

 

avaregetes-facebook
Fotó: Avarégetést ellenzők Facebook-oldala 

 

 

Az LMP sürgős cselekvést vár a kormánytól. Javaslatuk szerint évi 300 milliárd forintos kerettel komplex épületenergetikai programot kell indítani, hogy a leginkább rászoruló emberek is szigetelhessék a házukat és átállhassanak tiszta megújuló energiaforrásokra. A szén és a lignit lakossági felhasználását azonnal be kell szüntetni.

A szociális tűzifaprogram kiterjesztését szorgalmazzuk, hogy minden rászorulót elérjen, és csak környezetbarát tüzelőanyagokat lehessen osztani. Az avar és a kerti hulladék égetését végérvényesen be kell tiltani, valamint újra fizetőssé kell tenni a parkolást.

– zárták a közleményt.

 

Via ugytudjuk.hu

 

(Indexkép: MTI)

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló