2022. december 3., Ferenc Olívia

Mindenki ügye

#benzinkút #üzemanyagár #benzinárstop #itm

Fellélegezhetnek a kis benzinkutak, literenként 20 forintos támogatást kapnak

Kovács Dávid 2022.03.03. 12:14

A kormány nem ingyen adja a segítséget, a támogatásért cserébe elvárja, hogy ne zárjanak be. A független kutasok örülnek, hogy végre az ő családjaik is számítanak.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára egy csütörtök reggel publikált videóban jelentette be, hogy állami támogatással segítené a kis benzinkutak fennmaradását. A döntés értelmében az ún. fehér kutak üzemeltetői literenként 20 forintos támogatást kapnak, mégpedig három hónapra, márciustól májusig.

 

Az ITM államtitkára a videón arról beszél: a kormány kitart a benzinárstop mellett, és garantálni szeretné az ellátásbiztonságot is, ezért érdeke, hogy a benzinkutak fenntartsák a működésüket, és megfelelő mennyiségű üzemanyagot biztosítsanak a magyarok számára. "Ezért támogatjuk célzottan azokat a kisbenzinkutakat üzemeltető családi vállalkozásokat és az ott dolgozókat, amelyek bevételei döntő részben az üzemanyagértékesítésből származnak"  – mondja.

 

Emlékeztetett: az ITM az elmúlt hetekben több körben is eredményes tárgyalásokat folytatott a fehér kutak érdekképviseleteivel, ezeknek a tárgyalásoknak az eredménye az a konszenzusos javaslatcsomag, amelyről a kormány előző nap, azaz szerdán, döntést hozott. A kormány a segítséget azonban feltételhez kötötte:

Fontos, hogy ezt nem ingyen adjuk. Azt várjuk el cserébe, hogy a kisbenzinkutak fenntartsák a működésüket, azaz ne hirdessenek ez alatt az idő alatt üzemszünetet, és tartsák meg munkavállalóikat. Ezáltal garantálható ugyanis az ellátásbiztonság.

György László azt is bejelentette: a kormány elengedi továbbá az energiahatékonysági kötelezettségrendszerből eredő kötelezettségeket is valamennyi benzinkutat üzemeltető vállalkozás számára három hónapra, valamint biztosítja a jogi lehetőségét annak, hogy a kisbenzinkutaknak a 3,5 tonnát meghaladó kamionokat és buszokat nem kell kötelezően kiszolgálnia. Ezután kitér arra is, hogy az állami és önkormányzati ingatlanban működő kutakat három hónapra (szintén márciusra, áprilisra és májusra) mentesítik a bérleti díj fizetésének kötelezettsége alól.

 

Örülnek a független kutasok, végre az ő családjaik is számítanak

 

A csütörtöki bejelentésre hamarosan az üzemanyagárstop nyomán létrejött Független Benzinkutak Szövetsége is reagált. A fehérkutasokat tömörítő egyesület csütörtökön az Egri Ügyekhez is eljuttatta a közleményét. A megállapodáscsomagot egyébként ők dolgozták ki a Vállalkozók Országos Szövetségével (VOSZ) és a Magyar Ásványolaj Szövetséggel (MÁSZ) együttműködve.

Ma reggel Dr. György László Úr, az ITM államtitkára Facebook oldalán bejelentést tett arról, hogy a kormány elfogadta azt a megállapodás-csomagot, amit az ITM és a Független Benzinkutak Szövetsége dolgozott ki, a VOSZ, és a MÁSZ támogatásával. (...) Kijelentjük, hogy korábbi nyilatkozatainknak megfelelően támogatjuk a családok megsegítését célzó kormányzati lépéseket, és nagy örömünkre szolgál, hogy a konstruktív légkörű tárgyalásokat követő korrekt kormánydöntés nyomán a mi, és alkalmazottjaink családja is bekerülhetett ebbe a körbe
– írja a mintegy ezer független benzinkutat tömörítő szövetség.
 
Az FBSZ a közleményt azzal zárja: szeretnék fenntartani a kormánnyal kiépített, eredményesen működő kapcsolatot. A nyilatkozatot – hogy biztosan célba érjen – a György László hivatalos Facebook-oldalán közzétett bejelentés alatt is elhelyezték.

 

Az ITM államtitkárának bejelentését itt lehet megnézni:

 

Megszületett a megállapodás: a Kormány kitart a benzinárstop mellett

🇭🇺 Megszületett a megállapodás: a Kormány kitart a benzinárstop mellett, hogy megvédje a családokat a külföldről begyűrűző inflációval szemben, de támogatást nyújt a kisbenzinkutaknak az ellátásbiztonság érdekében. 📌 A Kormány célja, hogy a családok megfizethető áron juthassanak hozzá az üzemanyaghoz. Ezért vezettük be a benzinárstopot. Emellett azonban garantálnunk kell az ellátásbiztonságot is, azaz biztosítani szükséges, hogy a benzinkutak fenntartsák működésüket, és megfelelő mennyiségű üzemanyagot biztosítsanak a magyarok számára. Ezért támogatjuk célzottan azokat a kisbenzinkutakat üzemeltető családi vállalkozásokat és az ott dolgozókat, amelyek bevételei döntő részben az üzemanyagértékesítésből származnak. ⛽️ A kisbenzinkutak érdekképviseleteivel több körben eredményes tárgyalásokat folytattunk az elmúlt hetekben. A tárgyalások eredménye az a kisbenzinkutak megsegítését célzó konszenzusos javaslatcsomag, amelyről a tegnapi napon a Kormány döntést hozott. Az intézkedések a következők: 1️⃣ A Kormány megerősítette az egy héttel korábban meghozott 6 azonnali intézkedést: 1.) Hitelmoratóriumot vezetünk be. 2.) Január elseje és május 31-e között elengedjük a szociális hozzájárulási adót töltőállomásonként 4 fő foglalkoztatottig. 3.) Valamennyi benzinkút számára ideiglenesen eltöröljük a külföldről beszerzett energiára kivetett adót (816/2021. (XII. 28.) Korm. rendelet). 4.) Fejlesztési támogatásban részesítjük a vidéki kisbenzinkutakat, hogy képesek legyenek a 24 órás kiszolgálásra. 14 millió forintos beruházásból 10 millió forintot átvállal az állam. 5.) 0 százalékos áthidaló hitelt vezetünk be. 6.) Elengedtük a készletezési díjat. 2️⃣ A tegnapi döntés értelmében a kisbenzinkutaknak az üzemanyagár-stoppal érintett üzemanyagok értékesítése után literenként 20 forint támogatást nyújtunk 3 hónapra (március, április, május). Fontos, hogy ezt nem ingyen adjuk. Azt várjuk el cserébe, hogy a kisbenzinkutak fenntartsák a működésüket, azaz ne hirdessenek ez alatt az idő alatt üzemszünetet, és tartsák meg munkavállalóikat. Ezáltal garantálható ugyanis az ellátásbiztonság. 3️⃣ Elengedjük az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerből (EKR) származó kötelezettségeket valamennyi, benzinkutat üzemeltető vállalkozás számára 3 hónapra. 4️⃣ Biztosítjuk annak a jogi lehetőségét, hogy a kisbenzinkutaknak csak a személygépjárműveket, a motorkerékpárokat és a mezőgazdasági gépeket kelljen kötelezően kiszolgálniuk, a 3,5 tonnát meghaladó kamionokat és buszokat nem. 5️⃣ Végül az állami, illetve önkormányzati ingatlanban működő üzemanyagtöltő-állomásokat mentesítjük a bérleti díj fizetési kötelezettség alól 2022. március, április és május hónapokra. 🇭🇺 Mindezt azért tesszük még egyszer, mert számunkra fontos a magyar családok ellátásának biztonsága, és fontos, hogy amennyire lehetséges, megvédjük őket a külföldről begyűrűző áremelkedésekkel szemben.

Közzétette: György László – 2022. március 2., szerda

 

 

(Indexkép: pillanatfelvétel az ATV videójából)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló