2024. július 23., Lenke

Mindenki ügye

#tűzoltóság #létszám

Létszámgondokkal küzdenek a tűzoltóságnál is

Nagy Donát 2021.08.25. 07:42

Papíron minden oké, csakhogy az adatokkal a korábbiakhoz képest már trükközni kell.

Fokozatosan csökken a káresetekhez kivonuló hivatásos tűzoltók száma Magyarországon, egyes városokban lassan már egyharmaddal vannak kevesebben, mint a katasztrófavédelem mostani rendszerének 2012-es létrehozása előtt. Vagyis romlik a lakosság tűzvédelmi biztonsága

– jelentette ki a Népszavának a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke. Salamon Lajos hangsúlyozta, a hivatalos statisztikák nem adnak valós képet a tényleges helyzetről, mert ma már a létszámba olyanokat is beszámítanak az igazgatóságok, akik segítik ugyan a munkát, de maguk nem oltanak, nem mentenek. Szerinte épp ezért kritikával kell kezelni az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) adatait.

DLAPE20160414016-e15687137627802-1
Illusztráció, fotó: MTI/Lakatos Péter

 

A szervezet viszont a lap kérdéseire azt írta, hogy jelenleg több mint 7500 tűzoltó lát el „készenléti feladatokat”, és ez a létszám érdemben nem változott 2012 óta. Az országos parancsnokság azonban nem is titkolja, hogy a listában a beosztott tűzoltók mellett szerepelteti a „gépjárművezetőket, különleges szer kezelőket, tűzoltásvezetőket, vegyi/radiológiai/ biológiai felderítő szakembereket, a búvárokat, kutyavezetőket és hajósokat” is.

 

A Népszava megkérdezte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot is, hogy pontosan miként alakult a beosztott tűzoltók száma az utóbbi években. Megkérdezték azt is: az új szervezeti struktúra bevezetése előtt is benne volt-e a kivonuló létszámban minden általuk most felsorolt szakterület képviselője? Az OKF azonban csak kitérő válaszokat adott.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló