2023. április 1., Hugó

Mindenki ügye

Lesöpörte az asztalról a kormány az ötletet, hogy december 24. munkaszüneti nap legyen

2019.11.30. 00:00

Nem lesz háromnapos a karácsony, mert túl nagy károkat okozna a nemzetgazdaságnak.

 

A kereskedelemben dolgozók évek óta szorgalmazzák Jézus Krisztus születésnapjának munkaszünetté minősítését, és évek óta már Nagypénteken is zárva tartanak az üzletek, így nem lenne egyedülálló, ha bevezetnék – ezzel vezette fel Gurmai Zita MSZP-s képvislő Palkovics László innovációs miniszterhez intézett kérdését, amelyet a 444.hu vett észre.

 

„Mikor nyilvánítják munkaszünetté december 24. napját?”

 

– így szólt a konkrét kérdés, amelyre Schanda Tamás államtitkár válaszolt, aki előbb kiigazította Gurmait, hogy a keresztény világ eddig is december 25-én ünnepelte Jézus születését. Ami természetesen munkaszüneti nap.

 

 

De hiába is született 24-én, Schanda szerint

 

„a jelenleg is érvényben lévő munkaszüneti napok számának növelése gyengítené a versenyképességet és GDP kiesését is okozna, érzékenyen érintené a nemzetgazdaság teljesítményét és a költségvetés bevételét is”.

Utoljára 2017-ben kezdeményezte az ellenzék, akkor a Párbeszéd politikusa, Szabó Tímea a Szenteste napjának munkaszüneti nappá nyilvánítását, de az illetékes parlamenti bizottság Fidesz-többsége akkor leszavazta az ötletet. Viszont ugyanabban az évben, a kormánypártok javaslatára munkaszüneti nap lett a Nagypéntek, azaz a húsvétot megelőző munkanap, így négynapossá vált a húsvéti hétvége. Az is kérdés, hogy mennyiben könnyítené meg a munkavállalók dolgát, ha Szenteste napján is munkaszünet lenne: sokan például az utolsó napra hagyják a bevásárlást, illetve a legtöbb munkahelyen kora délutánig van tényleges munkavégzés, ha egyáltalán van érdemi munka. De rengeteg munkakörben karácsony mindkét napján is dolgozhatnak az emberek december 24. után is, lásd a rendőröket, tűzoltókat, orvosokat, buszvezetőket, vagy éppen az újságírókat.

 

(Fotók: MTI)

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló