2022. szeptember 29., Mihály

Mindenki ügye

Lehallgatási botrány: akár szerződést is bonthat a Pegasus gyártója a magyar kormánnyal

ugytudjuk.hu 2021.11.06. 13:59

Az izraeli NSO Group nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel.

 

Csütörtökön ült össze a Honvédelmi és Rendészeti bizottság a Pegasus-ügy kapcsán, ami után Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke ugyanakkor újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a szoftvert, de – mint mondta – ő nem lát ebben kivetnivalót.

 

A Direkt36 a nyáron robbantotta ki a Pegasus-botrányt, tényfeltáró anyaguk szerint a programot nemcsak eredeti céljára – terroristák és a szervezett bűnözés tagjai – megfigyelésére használhatták a magyar állami szervek, hanem ellenzékiek, újságírók, ügyvédek és üzletemberek lehallgatására is.

 

Kósa beismerése után a 24.hu fordult a Pegasus gyártójához, az izraeli NSO Grouphoz. Arr a voltak kíváncsiak, hogy mit szólnak a magyarországi fejleményekhez, lesz-e bármilyen következménye annak, hogy a magyar kormány civilek megfigyelésére is használta a szoftvert. 

 

Rövid válaszukban azt írták,

 

Bár a szerződésben foglaltak és biztonsági előírások értelmében az egyes felhasználókra nem tehetünk utalást, arról biztosíthatjuk, hogy az NSO nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel. Amennyiben egy ilyen kiderül, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását.

 

Az NSO-nak közel 60 partnere van a világ 40 országból, ezek hírszerzéssel, illetve bűnmegelőzéssel foglalkozó állami szervek- teszi hozzá a 24.hu. A Washington Post korábban írt korábban arról, hogy az izraeli cég az együttműködést korábban Szaúd-Arábia, Dubai, az Egyesült Arab Emírségek és Mexikó esetében szüntethette meg.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló