Leáldozóban a parafadugónak

Nem csak a borászokat, de a világon egyre több borértőt is megoszt a probléma: dugó vagy csavaros kupak?
A korábbi 95 százalékról 62 százalékra csökkent a legutolsó, 2009-es adatok szerint a parafadugóval lezárt borok mennyisége, és e tendencia valószínűleg azóta tovább erősödött az agrárszektor.hu szerint. A parafadugó penészedése kellemetlen "dugóízt" és illatot kölcsönöz a bornak, ezért egyre több borász a csavaros kupakok használatára áll át.
Ugyanakkor a borászokat is megosztja "a parafadugó kontra csavaros kupak" kérdés, mert például a parafadugó kevesebb oxigént enged be az üvegbe a csavaros kupaknál.
A parafadugó penészedése egyaránt érintheti a fiatal és a régi, a fehér és a vörösborokat is, sőt még a pezsgőt is. A fertőzés leginkább arról ismerhető fel, hogy a bornak kellemetlen íze és illata van, miközben parafadugó kívülről sértetlennek tűnhet. A kellemetlen íz kialakulásakor ugyanis az esetek túlnyomó többségében a parafadugó optikailag nem változik meg - írja a bbc.com.
Egy 2007-es tanulmány szerint a parafa penész tízből egy dugót érint. Nem meglepő tehát ezek után, hogy egyre jobban terjed világszerte a fém csavaros borospalackok gyártása.
A parafadugós boros palackok a kilencvenes években még a 95 százalékát tették ki a boroknak, ez 2009-re 62 százalékra csökkent, és e folyamat valószínűleg azóta tovább erősödött. Nem csak a borászokat, de a világon egyre több borértőt is megoszt a probléma: dugó vagy csavaros kupak?
forrás: Agrárszektor.hu online agrárgazdasági újság nyomán