2021. szeptember 17., Zsófia

Mindenki ügye

#zöldfül #málna

Lassan nem lesz már hazai málna, nem bírják a megváltozott magyar klímát

Nagy Donát 2021.08.24. 08:52

Túl sok a hőhullám, folyton tönkremegy a termés.

Azok a hőhullámok, amelyek idén nyáron is tapasztalhatóak voltak, szinte teljesen ellehetetlenítik a málna termesztését, olyannyira, hogy lassan nincs értelme arról beszélni

– mondta Csizmadia György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei kertészeti osztályának vezetője, írja a 24.hu.

raspberries-3454504_1280
Fotó: Pixabay

 

A szakember szerint sok a gond, mert a málna egyre nehezebben tolerálja a hosszabb kánikulával és szárazsággal járó nyári időjárási periódusokat, és sokszor rászárad az amúgy is kisebb méretű málna a növényre. További gond, hogy a málnát kétnaponta kellene szedni, de Magyarországon olyan a termesztés, hogy a kombájnnal történő szüretelés nem nagyon lehetséges, így marad a kézi szedés. A munkásokat foglalkoztatni viszont már nem igazán gazdaságos.

Csizmadia elmondta, hogy az ipari málnatermesztés, amiben Magyarország a délszláv háborúk idején kifejezetten erős volt, mára már főként Szerbiában és Lengyelországban „virágzik”.

Olyan újféle fajtákat termesztenek ugyanis, amelyeket kombájnnal lehet szüretelni, Magyarország helyzete e téren sajnos reménytelennek látszik.

 

A cikk szerint manapság már csak 200 hektáron termesztik az országban a málnát, pedig húsz éve még 1500 hektár volt bevonva a munkába.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló