2024. július 13., Jenő

Mindenki ügye

#ellenzék #szociális törvény

Lassan 24 órája akadályozza a "Lex Megdöglesz" elfogadását az ellenzék a parlamentben

Pintér Bence 2022.10.27. 07:26

A jól eldugott törvénymódosítás azt mondja ki, hogy az állam csak végső esetben segítene a rászorulókon, amikor már a családtagok, az önkormányzat és a karitatív szervezetek is kudarcot vallottak. Szerda reggel óta húzzák a vitát az ellenzéki képviselők.

Parlamenti obstrukcióval hívja fel a figyelmet több elelnzéki képviselő a parlamentben a szociális törvény módosítására, amelynek az a lényege, hogy

a kormány azt szeretné beleírni a törvénybe, hogy az állam csak végső esetben segítene a rászorulókon, amikor már a családtagok, az önkormányzat és a karitatív szervezetek is kudarcot vallottak.

Szerda reggel 9, azaz cikkünk megírásának pillanatában húsz órája óta húzzák a salátatörvénybe rejtett, Pintér Sándor és Semjén Zsolt által jegyzett, Szabó Tímea párbezsédes képviselő által „Lex Megdögleszként” hivatkozott törvény vitáját az ellenzéki képviselők.

 

A Telex arról ír, hogy módosítás azt is kimondja, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős, amire eddig nem volt példa. Szintén lényeges elem, hogy módosítás értelmében a családnak kötelessége lesz segíteni a hozzátartozóján, amennyiben az önhibáján kívül került nehéz helyzetbe.

Mindezt azelőtt, hogy az elszálló infláció és rezsiárak miatt egyre többen kerülnek majd nehéz helyzetbe.

 

A parlamentben csütörtök reéjjel az LMP, a Párbeszéd és a Jobbik két képviselői tartották fent az obstrukciót, azaz folyamatos hozzászólásaikkal megakadályozták, hogy a parlament elfogadja a törvényt. A kormánykoalíció részéről Rétvári Bence és Nacsa Lőrinc reagált a felszólalásaikra. Hétfő reggel Ungár Péter LMP-frakcióvezető posztja szerint a teljes LMP-frakció, a párbeszédes Tordai Bence és Jámbor András és a DK-s Oláh Lajos volt bent a parlamentben.

 

Ungár azt írta korábban:

Mert nem fogjuk hagyni, hogy a kormánypártok elsunnyogják és egy salátatörvényben dugják el, hogy az állam kivonul a szociális ellátórendszerből. Addig fogunk beszélni, amíg fel nem vállalják ezt a vitát és be nem ismerik, hogy mit is csinálnak tulajdonképpen. Most írják ki óriásplakátokra a kormány álláspontját, és mondják ki nyíltan, hogy szerintük az államnak nincs gondoskodási felelősége! Indítsanak nemzeti konzultációt, gyártson videókat a Megafon, jelentkezzen be a miniszterelnök a Karmelitából. Mi nem bújunk el a vita elől.

Jámbor András pedig így fogalmazott:

Csak annyit kérdezünk a Fidesz képviselőitől, indokolják meg a törvényjavaslatot amit benyújtottak! Miért tennék kisegitő szereplővé az államot a bajba jutottak támogatásában?

A vita továbbra is tart.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló