2023. december 9., Natália

Mindenki ügye

#tűzijáték #kutya #macska

Mire érdemes odafigyelnünk a gazdiként tűzijáték idején? – Jó tanácsok állattartóknak

Barna Benedek 2021.08.20. 18:28

Az augusztus 20-ai durrogtatás sokkhatásként érheti házi kedvenceinket, ennek kapcsán az állatvédők néhány fontos tudnivalóra hívják fel a figyelmet.

 

Az augusztus 20-i tűzijáték idején nagyobb odafigyelés szükséges a gazdik részéről – hívja fel a figyelmet a Sokszínű Vidék.

 

Minden kisállat tulajdonos tudja jól, hogy az ünnepi tűzijáték okozta hang- és fényhatás az állatokat sokkhatásként érheti. Hatására elszökhetnek, de az ijedt kutyák, macskák félelemből támadhatnak, harapást is okozhatnak, ezért ilyen alkalmakkor érdemes az állatokra jobban odafigyelni.

 

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője azt javasolja, hogy az állatok számára a durrogás idejére a gazdik biztosítsanak zárt, hangtól tompított helyet. "Megelőző intézkedésekkel a kóborrá váló állatok számát csökkenthetjük, illetve a felelős állattartást segíthetjük elő" – tette hozzá.

 

Az állatvédő egyesületnek négy jó tanácsa is van a tűzijáték idejére, az állattartók részére:


– az ünnepi rendezvényekre kutyát és más házi kedvencet ne vigyünk magunkkal, hiszen a máskor nyugodt, szelíd kisállat számára a tűzijáték pánikot okoz,

 

– az otthon tartott házi kedvencet a tűzijáték hang és fényhatása idején zárt helyen tartsuk,

 

– a biztonság kedvéért tegyünk kedvencünk nyakába a gazdi elérhetőségét tartalmazó bilétát, hogy ha szükséges, gyorsan tudjon egy esetleges megtaláló kapcsolatot teremteni a gazdival,

 

– ha megtörtént a baj, az elveszett kisállatokat érdemes a lakhely legalább 10 km-es körzetében keresni, hiszen az ijedt állat rövid idő alatt nagy távok megtételére is képes.

 

(Indexfotó: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló