2024. június 24., Iván

Mindenki ügye

#kormány #önkormányzat #közmeghallgatás #lakossági fórum

Közmeghallgatások a lakosság nélkül – kiherélte a kormány ezt a fontos állampolgári jogot

Csarnó Ákos 2023.04.28. 09:41

A kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva kitalálta a lakosság, az érintettek nélküli közmeghallgatás intézményét

 

Elkerülné a kormány a kötelezően tartandó közmeghallgatások kínos jeleneteit, így az ukrajnai háborúra és veszélyhelyzetre hivatkozva már a köz nélkül is lehet meghallgatásokat tartani a jövőben. És nem csak a nagyobb beruházások esetében de az önkormányzatoknál és még a társasházaknál is - foglalta össze a 444.hu.

 

A kormány rendelete csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben. A jogszabály lényege, hogy „közigazgatási hatósági eljárásban közmeghallgatás az érintettek személyes megjelenése nélkül” is megtartható, magyarán nem szükséges meghívni pl. a lakosságot egy nagyobb horderejű ügyben. Elég, ha csak a legutóbbi, Egert is lázban tartó elkerülő útra gondolunk.

 

A rendelet szerint elég, ha az eljáró hatóság a honlapján elérhetővé teszi azokat az információkat – iratokat, kép- és hangfelvételeket, internetes hivatkozásokat –, amelyek az érintettek közmeghallgatásban való részvétele szempontjából lényegesek. A „közmeghallgatás eredményessége érdekében” a hatóság a honlapon történő publikáláson kívül „más alkalmas eszközt – így különösen helyi műsorszóró szolgáltatást, interaktív kommunikációt lehetővé tevő információtechnikát, hirdetményi vagy közösségi felületeket – is igénybe vehet”. Itt kell jelezni azt a határidőt, amíg az érintettek megtehetik az észrevételeiket. Ezeket aztán a hatóság szintén közzéteszi a honlapján.

 

A rendelet az önkormányzatokra is kitér: a közmeghallgatás „a helyi lakosság, valamint a helyben érdekelt szervezetek képviselőinek személyes megjelenése nélkül is megtartható”. A társasházak közgyűlésén is alkalmazni lehet az előírásokat: „az érintett a jogait személyes megjelenés helyett elektronikus hírközlő eszközök igénybevételével gyakorolhatja a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott módon”.

 

A korlátozás a veszélyhelyzet ideje alatt állna fenn, azonban a kormány pont most tervezi a veszélyhelyzeti időszak meghosszabbítását.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló