2024. július 24., Kinga Kincső

Mindenki ügye

#kormány #költségvetési hiány #állampapír

Kötelező tájékoztatást küldenek a bankok az állampapírvásárlásról, kell a lakosság pénze a költségvetés befoltozásához

Csarnó Ákos - MTI 2023.07.17. 12:58


A családok megtakarításainak védelme és a pénzügyi tudatosság fokozása érdekében kötelező tájékoztatást küldenek a bankok ügyfeleiknek, a kormány elkötelezett a családok védelme mellett, ezért ösztönözni és segíteni kívánja a háztartásokat abban, hogy megtakarításaik a jelenlegi szankciós infláció mellett is megőrizhessék értéküket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) hétfőn. Holott az elszabadult költségvetési hiányt próbálja befoltozni a kormány és ehhez a lakossági befektetéseket szeretné ösztönözni.

 

A közleményben kiemelték, hogy a lakossági folyószámlákon található mintegy 7 ezer milliárd forintnyi le nem kötött pénzeszköz a jelenlegi inflációs környezetben jelentősen veszít az értékéből.

 

Hozzátették: a családok megtakarításának és a pénzügyi tudatosságának növelése érdekében a kormány azt a döntést hozta, hogy a bankoknak kötelező módon, összehasonlítással szükséges tájékoztatniuk ügyfeleiket megtakarítási lehetőségeikről, a kockázatmentes állampapírokra fókuszálva, bemutatva, hogy azok mekkora többlet kamatbevétel elérését tették volna lehetővé.

 

Annak érdekében, hogy függetlenül a pénzügyi szolgáltatójától, mindenki számára azonos és közérthető információ álljon rendelkezésre, a kormány miniszteri rendeletben határozza meg a tájékoztató levél tartalmi és formai elvárásait, amelynek társadalmi vitája hamarosan megkezdődik - írták.

 

Arra is kitértek, hogy a kötelező tájékoztatás része azon négy elemből álló intézkedéscsomagnak, aminek célja az állampapír iránti kereslet jelentős növelése. Míg a tájékoztató levél és a 13 százalékos szociális hozzájárulás (szocho) megtakarításokra (állampapírok kivételével) történő kibővítése a lakosságot, addig a bankok állampapírvásárláshoz kötött extraprofitadó-csökkentési lehetősége és a befektetési alapok szabályozása - amely szerint az alapok többek közt likvid eszközeik legalább 20 százalékát a magyar állam által kibocsátott diszkont kincstárjegyben kell tartsák - az intézményi befektetőket célozza.

 

A kormány mindenkit arra biztat, hogy megtakarításait értékálló megtakarításba helyezze el - olvasható a GFM közleményében.

 

indexkép: Getty Images

 

<table style="border-collapse: collapse; width: 100%; height: 18.6667px;" border="1">

<tbody>

<tr style="height: 18.6667px;">

<td style="width: 99.6633%; height: 18.6667px;">

<p><strong>Támogasd a hatalomtól független újságírást!</strong></p>

<p>Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is. </p>

<p>Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.</p>

<p><strong>Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.</strong></p>

<p style="text-align: right;">Köszönjük!</p>

</td>

</tr>

</tbody>

</table>

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló