2023. június 5., Fatime

Mindenki ügye

#koronavírus #védőoltás #szputnyik v #ogyéi #sinopharm #magyar orvosi kamara #nyílt levél

Az orvoskamara kellő dokumentumok hiányában nem ajánlja az orosz és kínai vakcinákat

2021.02.03. 15:27

Levélben fordultak a gyógyszerhatósághoz.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége csak a médiából értesült arról, hogy az OGYÉI a kormányrendelet alapján engedélyezte a Szputnyik-V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának forgalomba hozatalát – közölte honlapján a szervezet.

 

A MOK a gyógyszerhatóságnak címzett levélben – amelyet a HVG szemlézett – sérelmezte, hogy a vakcinák alkalmazásával kapcsolatban semmilyen dokumentum nem található az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi intézet (OGYÉI) honlapján.

 

A Kincses Gyula elnök által jegyzett írásban a Magyar Orvosi Kamara elnöksége azt kéri: az OGYÉI hozza nyilvánosságra a Szputnyik-V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, különös tekintettel az alkalmazási előiratra.

Ennek hiányában a Magyar Orvosi Kamara elnöksége nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani a kollégáinak a készítmények alkalmazását, mert az alkalmazási előirat az alapfeltétele a készítmény betegbiztonságot garantáló alkalmazásának, és ez alapozza meg az orvos jogi és etikai biztonságát

– áll a levélben.

 

oltás-injekció-mti-Vasvári Tamás
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Kincses Gyula az InfoRádiónak azt nyilatkozta: azért írták meg a levelet, mert az orvoskollégák szeretnének hivatalosan engedélyezett szereket használni. Szeretnék azok engedélyezési tényét – minden fontos kellékével együtt – hivatalosa formában látni. Egy orvos ugyanis csak abban az esetben védett, ahogyan a beteg is, ha engedélyezett készítményt használ, annak alkalmazási előíratának megfelelően. Ha ezt betartotta, onnantól kezdve a felelősség már a gyártóé, pontosabban a rendkívüli jogrendben az engedélyeztetőé, nevezetesen az államé – hívta fel a figyelmet a MOK elnöke.

 

Kincses Gyula a félreértések elkerülése végett hangsúlyozta: az orvoskamara nem kívánta minősíteni az orosz és kínai készítményeket, és nem állítják, hogy ez a két vakcina alkalmatlan lenne, esetleg nem ajánlanák a használatukat. Hangsúlyozta: arról van szó, hogy az alkalmazási előírat nélkül egyszerűen nem merik jó lelkiismerettel ajánlani az alkalmazásukat.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló