2021. augusztus 1., Boglárka

Mindenki ügye

Koronavírus – Több mint 500 fertőzöttje van a 45 érintett szociális intézménynek

EÜ/MTI 2019.11.30. 00:00

Az otthonokban megbetegedettek közül 130 embert kezelnek kórházban.

 

A koronavírus a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőzhet – közölte az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

 

Müller Cecília a higiéniás szabályok betartását kérte mindenkitől. Úgy fogalmazott: a bevezetett szabályok működnek, ha betartjuk azokat, tudjuk laposítani a járványgörbét, ami a koronavírus első hulláma alatt is cél volt.


Ismét felhívta a figyelmet a maszk helyes használatára, a távolságtartásra, és arra, hogy nagy felelősség hárul mindenkire. Fontos, hogy saját magunk, közösségünk és családunk egészségének megtartása érdekében ne lanyhuljon a figyelem – kérte az országos tisztifőorvos.

 

A tesztelés kapcsán kifejtette: a járvány ideje alatt már 843.097 PCR-tesztet végeztek el. A háziorvosokat arra kérte Müller Cecília, hogy az Országos Mentőszolgálat elektronikus mintavétel kérési rendszerét használják, amelyen keresztül elektronikus űrlap kitöltésével gyorsabban kérhetnek mintavételezést a mentősöktől.

Fotók: Botár Gergely / MTI

 

Emellett a tisztifóorvos az infostart.hu beszámolója szerint kérdésre válaszolva elmondta, hogy a 45 szociális intézményben, ahol jelen van a koronavírus, összesen 5601 fő lakik. Az érintett otthonoknak 542 fertőzöttje van, közülük 130-at kezelnek kórházban, és a második hullámban 35-en haltak meg, míg 30-an már meggyógyultak.

 

Szintén kérdésre arról is beszélt, hogy azért nő gyors ütemben a kórházban ápoltak száma, mert nő az idősebbek, veszélyeztetettek aránya a fertőzöttek között.

 

Csaknem 100 intézkedés, több mint 21 ezer karantén 

 

A hétvégén 99 esetben intézkedtek a rendőrök a védelmi intézkedések megszegése miatt – mondta az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a sajtótájékoztatón.

 

Kiss Róbert alezredes elmondta: 35 alkalommal azért jártak el, mert a tömegközlekedési eszközön utazók szegték meg a maszkviselés szabályát, 33 embert figyelmeztettek, kettővel szemben szabálysértési feljelentést tettek. Hatvannégy esetben azért intézkedtek, mert közintézményben nem tartották be a védelmi szabályokat. Emiatt 54 figyelmeztetés mellett 7 helyszíni bírságot róttak ki, három embert feljelentettek.

 

 

A hétvégén személyforgalomban az országon való áthaladás szabályainak megsértése miatt 61 esetben intézkedtek, a vendéglátó helyeken mindössze egyszer tapasztalták a korlátozott nyitva tartás megszegését – tette hozzá.


Emlékeztetett, hogy hétfő reggel 7 órakor a magyar-szlovák határon megnyílt a Cered és Tajti közötti átkelő, ahol naponta két alkalommal – reggel 7-9 óra között, valamint délután 16-18 óra között – biztosított a határátlépési lehetőség a kétoldalú személyforgalom számára


Kiss Róbert ismertette: a hétvégén 4792 hatósági házi karantént rendeltek el, közülük 1426-ot a Magyarországra történt belépések során. Az érvényben lévő hatósági házi karanténok száma 21.491, 1095 regisztrált felhasználója van az ezt ellenőrző mobiltelefonos alkalmazásnak.

 

A kaszinóknak és játéktermeknek is zárni kell 11 órakor

 

Közlése szerint 493-ra nőtt a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma, amelyekben 90 gyanúsítottat hallgattak ki.

 

Az alezredes szólt arról is, hogy szombaton módosult a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet, eszerint a játékkaszinók és a kártyatermek területén 23 és 6 óra között az ott foglalkoztatottak, az üzemeltető képviselői, valamint a műszaki feladatokat ellátó személyek kivételével tilos tartózkodni.

 

Kérdésre válaszolva elmondta: a maszkviselési szabályainak megszegése miatt szeptember 21. óta 1140 eljárást folytattak, 413 emberrel szemben azért, mert tömegközlekedési eszközön, 727 emberrel szemben azért, mert üzletekben, közintézmény területén nem tartották be azokat. 975 embert figyelmeztettek, 69 helyszíni bírságot szabtak ki, 96 fővel szemben tettek szabálysértési feljelentést.

 

(Indexkép: Balogh Zoltán / MTI)

 

Már 45 szociális otthonban jelent meg a koronavírus, de a tisztifőorvos szerint ezek nem gócpontok

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló