2024. május 27., Hella

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #rusvai miklós #negyedik hullám

Mikor romolhat ismét a járványhelyzet? – Így vélekedik Rusvai Miklós virológus

Barna Benedek 2021.08.08. 14:20

A szakember azt reméli, hogy a negyedik hullámban nem lesz annyi súlyos beteg, mint korábban.

 

Rusvai Miklós virológus az M1 vasárnap reggeli műsorában arról beszélt az MTI beszámolója szerint úgy nyilatkozott: a következő tíz napban nem valószínű még, hogy begyorsul a járvány, a száraz meleg időt, mint általában a légzőszervi vírusok, a koronavírus sem kedveli.

Ám a külföldről hazatérők által behozott vírusok, a tömegrendezvények és az iskolakezdés miatt szeptembertől ismét emelkedés várható a fertőzöttségi adatokban

– tette hozzá.


A virológus úgy vélte: az oltásoknak köszönhetően reményei szerint az idén ősszel nem lesz annyi súlyos beteg, mint tavaly vagy tavasszal. Mint mondta, fontos lenne minél több embernek beoltatnia magát most, amikor még "béke" van, és nem gyorsult be a járvány negyedik hulláma.

rusvai-hirtv-youtube
Kép forrása: YouTube/ HírTV

A szakember szerint sokféle oka lehet annak, hogy a veszélyeztetettek közt is vannak, akik nem oltatták még be magukat. Vannak, akiknek egészségi állapotuk miatt nem adható be, mások információhiányból vagy "fals információkból" adódóan nem adatták be az oltást, de olyanok is vannak, akik nem tudtak regisztrálni.

 

Kitért az utóbbi időben sokat emlegetett oltás utáni ellenanyagszintre is, amelyről azt mondta körülbelül két-három hét alatt éri el a csúcsát, majd lassan csökkenni kezd. Felhívta a figyelmet arra, hogy a védettség mértékét a genetika és az életkor is befolyásolhatja, a korral arányosan az immunrendszer teljesítőképessége is csökken – tette hozzá.

A járványhelyzet romlását Vattay Gábor járványelemző szintén őszre jósolta: ő nemrég úgy nyilatkozott, hogy más országok adataiból kiindulva az augusztus 20-i tömeges ünnepségek után az esetek száma nálunk is néhány nap leforgása alatt megtízszereződhet és a napi néhány ezres nagyságrendbe emelkedhet. A járványelemző szerint az iskolák nyitása tovább gerjeszti majd a folyamatot, aminek következtében már szeptember közepén sokezres napi esetszámokra számíthatunk.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló