2024. május 27., Hella

Mindenki ügye

#koronavírus #pénz #negyedik hullám

Egyre inkább úgy tűnik, nem ússzuk meg a negyedik hullámot

Nagy Donát 2021.07.29. 08:09

Ne tegyük messze a maszkokat, csupán heteink vannak hátra a korlátozások nélküli mindennapjainkból.

Már látszanak a járvány negyedik hullámának törvényszerűségei

– mondta a Népszavának Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője. Hozzáfűzve, hogy éppúgy mint tavaly, az augusztus 20-ai hosszú hétvégével várható az esetszámok megugrása.

 

A lap szerint az esetszámok világszerte emelkedőben vannak, sok országban indult el egy újabb járványhullám.

Magyarországon is, bár még csak mérsékelten, de ismét emelkedik az új koronavírusos fertőzöttek száma.

Müller Cecília kedden arról beszélt az MTI-nek, hogy a fertőzésszámok egyelőre alacsonyak, de az esetszámok az elmúlt hetekben 20 százalékkal emelkedtek. Mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a magyar mintákban.

 

Az országos tiszti főorvosnak nincsenek kétségei afelől, hogy hamarosan ez a variáns veszi át a "vezető szerepet" és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát. Hozzátette: az emelkedés a szennyvízadatokban is megmutatkozik; mind a három budapesti mintavételi helyen, illetve négy vidéki nagyvárosban - Pécs, Miskolc, Szekszárd, Salgótarján - nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a vízmintákban.

coronavirus-4947210_1280
Fotó: Pixabay

 

Azt írják, hogy Európába kitekintve most már felismerhető a negyedik hullám két szabályossága. Az egyik az éjszakai tömeges szórakozó helyekhez kapcsolódik: ez figyelhető meg például Hollandiában, Görögországban, Cipruson, Spanyolországban és Portugáliában.

Amint a hatóságok a szórakozó helyeket ismét korlátozták, a járványadatok gyors javulásba kezdtek.

Vagyis, a nyári időszakban a delta variáns is csak tömegrendezvények útján terjed, más körülmények között csak korlátozottan.

A másik szabályosság az iskolához kapcsolódik. Nagy-Britanniában a hullám akkor indult be, amikor május 19-én a kormány eltörölte az iskolákban a kötelező maszkhasználatot és a járvány az elmúlt napokban gyors csillapodásba váltott, ami az ottani tanév végével (július 23.) hozható kapcsolatba.


A fenti országok adataiból kiindulva, az augusztus 20-i tömeges ünnepségek után az esetek száma nálunk is néhány nap leforgása alatt megtízszereződhet és a napi néhány ezres nagyságrendbe emelkedhet. Az iskolák nyitása tovább gerjeszti majd a folyamatot, aminek következtében már szeptember közepén sokezres napi esetszámokra számíthatunk – közölte a járványelemző.

 

A lap szerint ugyanakkor kevés esélye látszik annak, hogy a magyar kormány kemény megelőző korlátozásokhoz nyúlna, hiszen szeptember elején rendezik Budapesten, a tavalyról a koronavírus miatt egyszer már elhalasztott rendezvényt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, de szeptember végén nyitnák meg a Vadászati Kiállítást is, amire gigantikus, közel 70 milliárd forintot költöttek már el.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló