2021. november 28., Stefánia

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #koronavírusteszt #tömeges tesztelés #gyermekvédelem #szociális alapszolgáltatás

Koronavírus – Újabb szakmák dolgozói jelentkezhetnek tesztelésre

2021.01.12. 12:03

A tanárok és a szociális intézmények munkatársai után hamarosan egy további ágazatban is szűrnek.

A pedagógusok és szociális intézmények dolgozóinak korábbi teszteléséhez hasonlóan a szociális alapszolgáltatásban, a gyermekjóléti alapellátásban, valamint a gyermekvédelmi szakellátásban, javítóintézeti ellátásban dolgozók – többek között falugondnokok, házi segítségnyújtást végző szociális dolgozók, családsegítők, utcai és közösségi szociális munkát végzők, hajléktalanellátásban dolgozók, gyermekvédelemben dolgozók – is jelentkezhetnek a koronavírus elleni célzott csoportos gyorstesztelésre – írja a koronavirus.gov.hu.

 

Az ingyenes és önkéntes, antigén gyorsteszttel folytatott vizsgálatra mindazok jelentkezhetnek a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény alapján állami vagy önkormányzati, illetve civil vagy egyházi ellátást biztosítanak rászorulók részére. Vagyis a kormányhivatalok azok jelentkezését várják, akik

 

– falugondnoki, tanyagondnoki szolgáltatás nyújtanak;
– meleg étkezést biztosítanak rászorulóknak legalább napi egyszeri alkalommal;
– házi segítségnyújtás keretében rászoruló saját lakókörnyezetében szociális segítést, személyi gondozást folytatnak;
– család- és gyermekjóléti szolgáltatást nyújtanak a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, gyermekek, családok számára;
– jelzőrendszeres házi segítségnyújtást biztosítanak a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék – használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére;
– közösségi ellátást folytatnak pszichiátriai, illetve a szenvedélybetegek részére;
– támogató szolgáltatást biztosítanak fogyatékos személyek lakókörnyezetben történő ellátása érdekében;
– utcai szociális munka keretében az utcán tartózkodó hajléktalanok helyzetét, életkörülményeit kísérik figyelemmel;
– nappali ellátást nyújtanak hajléktalan személyek és elsősorban saját otthonukban élő, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására csak részben képes személyek számára.
– családok átmeneti otthonában otthontalanná vált családok számára nyújtanak ellátást;
– gyermekek átmeneti otthonában átmenetileg ellátás és felügyelet nélkül maradt gyermekek számára nyújtanak ellátást;
– helyettes szülőként gyermekek átmeneti gondozását végzik;
– gyermekvédelmi szakellátást nyújtanak gyermekotthonban, lakásotthonban, nevelőszülői hálózatban;
– területi gyermekvédelmi szakszolgáltatást biztosítanak;
– javítóintézeti ellátást nyújtanak.

 

Elkezdődik a gyermekvédelemben és szociális alapszolgáltatásban dolgozók tesztelése is. A január 16-17-ei hétvégén,...

Közzétette: Heves Megyei Kormányhivatal – 2021. január 12., kedd

 

A tesztelést a kormányhivatalok szervezik a január 16-17-ei hétvégén 8-16 óráig, országszerte 127 mintavételi ponton várják az ágazatban dolgozókat, összesen mintegy 47 ezer embert. A vizsgálatok célja a járvány terjedésének további lassítása és emberek egészségének védelme. Az érintettek a várakozás elkerülése érdekében a https://szocszures.kh.gov.hu/ honlapon már foglalhatnak időpontot január 15-én 14 óráig.

 

Az időpontfoglalás menetéről, a mintavevő pontokról és a teszteléssel kapcsolatos további tudnivalókról bővebben az Szociális Ágazati Portálon tájékozódhatnak az érintettek, ahol a 127 mintavételi helyszín teljes listája megtalálható.

 

A teszteléshez adatlap kitöltése is szükséges, amely a Szociális Ágazati Portálról tölthető le. A kormányhivatalok kérik, hogy aki teheti, az adatlapot két példányban, immár kitöltve vigye magával a megjelölt mintavételi pontra – ezzel is elősegítve a tesztelés minél gyorsabb lebonyolítását.

 

A bentlakásos ellátást nyújtó szociális intézményekben – elsőként az idősotthonokban – már a védőoltás is zajlik a szociális dolgozók és a gondozottak részére egyaránt.

 

(Indexfotó: Vasvári Tamás / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló