2021. April 14., Tibor

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #gyerekek #harmadik hullám

Kétszer-háromszor annyi gyerek került kórházba a harmadik hullámban, mint azt megelőzően

ugytudjuk.hu 2021.4.7. 12:33

Szerencsére ritkán kerülnek olyan súlyos állapotba, amilyenbe egyes felnőtt betegek.

Azt látjuk országszerte, hogy a harmadik hullámban a vírusnak alapvetően az a sajátsága, hogy gyorsabban terjed, sokkal több a gyerek, az olyan is, aki kórházi kezelést igényel

– nyilatkozta az ATV Híradójának Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

 

Amikor elindult a járvány, azt látták, hogy a gyerekekre kevésbé veszélyes a vírus. Velkey leszögezte, hogy az a súlyosság, ami a felnőtteknél jelentkezik, az a gyerekeknél nagyon ritka, de most már nem lehet gyerekkorban sem banálisnak tekinteni a járványt.

 

Elmondása szerint ugyanis a harmadik hullámban kétszer-háromszor annyi gyerek került kórházba, mint a járvány korábbi szakaszaiban.

 

Előfordult olyan eset, hogy nem invazív lélegeztetést kellett alkalmazni, leginkább elhízott gyerekeknél, kamaszoknál, hiszen náluk is rizikófaktor a magasabb súly. Illetve gyerekeknél létezik egy másik betegség is: a sokszervi gyulladásos betegség, ami egy hónappal az akkut fertőzés után jelentkezik.

Ezek a gyerekek is nem ritkán intenzív osztályos kezelést igényelnek, és egy-egy esetben gépi lélegzetezést is átmenetileg, de ezeket a gyerekeket még néhány nap küzdelem után mind sikerült megmentenünk

– hangsúlyozta az igazgató.

Velkey György Bethesda Gyermekkórház MTI
Velkey György a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója (Fotó: Illyés Tibor / MTI)

 

Velkey elmondta, hogy a gyerekeknél változó a tünettan, de aggodalomra adhat okot a heveny vírusfertőzés, láz, ízlelés elvesztése, légzési nehézségek társulhatnak ehhez, plusz ezek szövődményei, a már említett immunreakció, mint a sokszervi gyulladásos betegség magas láz, nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás, bőrkiütés, nyálkahártya, kötőhártya gyulladás, valamint keringési, légzési elégtelenség. A gyerek esetében a hosszú covid-betegség is jelentkezhet, akár hetekig, hónapokig eltarthat.

 

A várandós édesanyák betegsége is előfordul, ez nem ritkán koraszüléshez vezet, sőt, olyan eset is van, amikor az újszülött is koronavírus fertőzött lesz. Elmondta, hogy a koraszülütt osztályok is kezelnek covidos babákat. Az esetek legtöbbjében gyógyulnak, de komoly erőpróbát jelent.

 

A főigazgató szerint nincs semmilyen elméleti alapja annak, hogy a koronavírus elleni védőoltást ne kaphassák meg a gyerekek, és szerint néhány hónap múlva már ott leszünk, hogy a gyerekek is olthatók lesznek.

 

Az iskolák és óvodák április 19-i nyitásával kapcsolatban Velkey azt mondta, hogy szerinte arra már lefelé fog tartani a járvány és nem lesz ennyire intenzív. Ugyanakkor a gyerekeknek is be kell tartaniuk a szabályokat, hordani kell a maszkot, tartani a távolságot és szellőztetni, kezet mosni.

 

Via ugytudjuk.hu

 

(Indexfotó: pexels.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló