2023. szeptember 22., Móric

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #delta variáns #tünetek

Koronavírus: ilyen tüneteket okoz a delta variáns

Barna Benedek 2021.08.24. 14:48

Könnyen összetéveszthető az allergiával.

 

A koronavírus delta – korábban indiainak nevezett – variánsát tavaly decemberben azonosították, majd idén márciusban minősítették kiemelt kockázatúnak. A koronavirus.gov.hu-n most közzétették a vírusmutáns legfontosabb jellemzőit és tüneteit.

 

A kormányzati tájékoztató oldalon található felsorolás szerint

a delta vírusvariáns lappangási ideje rövidebb (átlagosan 6 nap helyett átlagosan 4 nap), és a fertőzött személyek vírusürítésének mértéke sokkal magasabb – ez a két tényező is az oka annak, hogy a delta variáns a korábbi klasszikus vírussal és annak mutációival szemben 60 százlékkal fertőzőképesebb és gyorsabban terjed. Ezen kívül a delta variáns az eredeti, vuhanitól eltérő tüneteket okozhat, és a tünetei is némiképp módosulhatnak.

Ennél a vírusmutánsnál az ízlés- és szaglásvesztés viszonylag ritkább, mint az alfa vírusmutáns okozta fertőzésnél, inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzőek.

 

A korábbi változatokhoz képest a delta variánssal történő fertőzés leggyakrabban

 

– fejfájást,
– torokfájást,
– orrfolyást,
– tüsszögést,
– hőemelkedést,
– bágyadtságot és levertséget okoz,
– ugyanakkor a láz továbbra is gyakori tünetként jelentkezik,

– emellett pedig mésztőszervi panaszok (hányinger, hányás, hasmenés) is gyakrabban jelentkezhetnek, sőt a hallással kapcsolatos panaszok (fülzúgás, fülcsengés, szédülés) sem ritkák,
– jellemző továbbá a szemet érintő irritáció, kipirosodás, duzzanat esetleg váladékozás megjelenése is.

 

Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

A delta variáns tünetei miatt könnyen összetéveszthető az allergiával, megbetegedés esetén könnyen tűnhet súlyosabb lefolyású náthának is.

Azt kérik, hogy ha a valaki észleli magán a tüneteket, akkor értesítse a háziorvosát és teszteltesse magát, valamint ne menjen közösségbe.

 

(Indexfotó: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló