2021. March 3., Kornélia

Mindenki ügye

Koronavírus – Az MTA kutatói szerint a 290-féle, forgalomban lévő gyorsteszt zöme semmit sem ér

2020.4.30. 18:13

Továbbra is sötétben tapogatózunk.

 

Kétszázkilencven-féle SARS-CoV-2-teszt van forgalomban, és ezek nagyrészt használhatatlanok – figyelmeztet a Magyar Tudományos Akadémia két tagja, Kovács L. Gábor laboratóriumi szakorvos és Falus András immunológus.

 

Mivel beszámolók alapján Magyarországra is jutott olyan vírusteszt, aminek hatékonysága a 20 százalékot sem éri el, a szakemberek az Akadémia honlapján írtak össze egy sor megfontolandó szempontot a döntéshozóknak. Így például kijelentik:

 

minden laboratóriumi szakember ösztönösen irtózik a gyorstesztektől, mert ugyanazt a vizsgálatot összehasonlíthatatlanul pontosabban, szakszerűbben és olcsóbban el lehet végezni laboratóriumi körülmények között.

 

A SARS-CoV-2 elleni antitestek kimutatásában semmiféle szakmai indoka nincs annak, hogy a drágább, pontatlanabb és nem szakemberek által elvégezhető gyorstesztet részesítsük előnyben.

 

 

A szerzők szerint gyorstesztek problémásak, mert

 

- vannak olyan betegek, akikben nem termelődnek antitestek,

 

- akadnak, akikben kevés antitest termelődik,

 

- és előfordulnak olyanok is, akikben a szokásos 5-7 napnál sokkal lassabban, akár 45 nappal később jelennek meg az antitestek. 

 

Egy másik szempont, hogy legalább további két koronavírus is ismert (HCoV-OC43 és HCoV-HKU1, de lehet több is), amelyek közönséges náthát okoznak, és akár egy-két évig is kimutatható az ellenük termelt IgG ellenanyag a betegben. Ezek az antitestek nagyon hasonlóan viselkednek, mint a SARS-CoV-2 ellen termelt antitestek. Sok teszt ezért ezekre is reagál, és

 

hamis pozitív eredményt adhat.

 

De a most járványt okozó koronavírus esetében is vannak különbségek földrészenként. Ha egy Ázsiában gyártott, az ott terjedő vírussal szembeni antitesteket érzékelő tesztrendszert kívánunk a magyar átfertőzöttség mérésére felhasználni, előfordulhat, hogy a rendszer nem ismeri fel a „magyar” vírus ellen termelt antitesteket, és hamis negatív eredményt ad

Az a tény, hogy 290-féle teszt áll rendelkezésre, önmagában is jelzi, hogy messze vagyunk az optimális vizsgálattól – jelzik.

 

A 290-féle laboratóriumi teszt többsége pedig nem rendelkezik CE-jelzéssel és semmilyen más – Európán kívüli – minőségi garanciát igazoló tanúsítvánnyal sem – idézte a kutatókat a hvg.hu.

Operatív Törzs: A járvány még nem zajlott le, nem lehet fellélegezni

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy azért lazítanak vidéken a korlátozásokon, mert a fertőzötteknek és a koronavírusban elhunytaknak is több mint 60 százaléka fővárosi vagy Pest megyei. A koronavírus-járvány még nem zajlott le, egyelőre nem lehet fellélegezni - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló