2021. december 6., Miklós

Mindenki ügye

#gulyás gergely #kormányinfó

Kormányinfó: a tanárok nem tartanak kétszer órákat, akit nem engednek iskolába, lemaradnak róluk

2021.04.15. 10:55

Az alsó tagozatosok nem kapnak digitális oktatást. Amelyik háziorvosi körzetben több az idős ember, ott a fiatalok később kerülhetnek sorra. Eddig csak a beoltottak 1 százaléka fertőzödött meg, de ők se súlyosan.

A csütörtök délelőtti Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a szerdai kormányülés döntéseit, amelyeket már Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, előzetesen beharangozott.

 

Gulyás előzetesen elmondta, európai uniós döntések miatt nem érkezik több AstraZeneca és Janssen vakcina, így félmillió vakcina esett ki, amivel számoltak. Ezért tárgyalásokat folytatnak ennek pótlására.

 

A miniszter szerint naponta 50-100 ezerrel nő a regisztráltak száma. A háziorvosok már megkapják a regisztráltak teljes listáját, az oltási sorrendet ők alakíthatják ki. Ahol több az idős ember, ott a fiatalabbak később kerülhetnek sorra. Gulyás leszögezte, a magyar hatóságok és a tapasztalatok alapján a vakcinák még hatékonyabbak, mint amit a gyártók közöltek róluk, a beoltottaknak csak 1 százaléka betegedett meg, és ők se súlyosan.

Gulyás Gergely - mti fotó Koszticsák Szilárd

A miniszter szerint nincs különbség a vakcinák hatékonysága között. Úgy vélte, üzleti érdek áll amögött, ha elterjesztik egyik vagy másik vakcináról, hogy kevésbé hatékony. Hozzátette: a kormány kampányt indít, óriásplakátokon, tévéreklámokban buzdítanak oltásra ismert emberek.

Gulyás virológusokra hivatkozva elmondta, 60 százalékos átoltottságnál érhető el a társadalmi immunitás, ami 6 millió beoltottat jelent. Ha sikerül pótolni a kieső Jansen vakcinákat, akkor május végére elérhetjük ezt az átoltottságot.

A miniszter elismételte Orbán szerdai bejelentését: 3 és félmillió beoltottnál, várhatóan jövő hét közepén nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Eltörlik a közterülethasználati díjakat, felfüggesztik az adminisztrációs kötelezettségeket, mert voltak olyan budapesti kerületek, amelyeknek szándékában állt a díjak megemelése. Hozzátette: bértámogatás az éttermeknek májusban is jár.

 

Gulyás elmondása szerint a nemzeti konzultációból kiderült, hogy az emberek a fokozatos újraindítást támogatják, óvatossággal. Ezért csak az óvodákat és az alsó tagozatokat indítják újra április 19-én, bölcsődék pedig eddig is nyitva voltak. A miniszter hozzátette, az intézményvezetők engedélyezhetnek távollétet a gyerekek számára, de a tanároktól nem várható el, hogy kétszer oktatassanak, ezért csak a megjelenteknek tudják megtartani az órákat. A hiányzások pótlásánál nagyobb rugalmasságra van szükség, kényszeríteni senkit nem fognak a jelenléti oktatásra. Mivel alsó tagozaton kevesebb a tanár, hiszen többnyire egy-egy tanár tanítja az alsósokat, csökkennek a kockázatok a felső tagozathoz képest.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló