2021. november 28., Stefánia

Mindenki ügye

Korlátlan rálátást kaptak a nemzetbiztonsági szervek az állampolgárok adataira

2019.11.30. 00:00

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat gyakorlatilag mindent megtudhat az emberekről, a rendőrség pedig még az ártatlanul meggyanúsítottak adatait is húsz évig őrizheti.

 

Egy kedden délután elfogadott kormánypárti törvényjavaslat arra hatalmazza fel a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, hogy egy Magyarországot érő kibertámadás elhárítása érdekében ellenőrizze az állami és önkormányzati szervezetek elektronikus hírközlési hálózatainak tartalmát. A javaslatról törvényben az szerepel, hogy a szakszolgálat nem ismerheti meg az adott szervezetek közti kommunikáció tartalmát, de a Népszava által idézett adatvédelmi és jogi szakértők szerint ezt semmi sem garantálja.

 

Tehát – mint a HVG írja – a jövőben a szakszolgálatok gyakorlatilag mindent megtudhatnak egy adott állampolgárról, láthatják például egészségügyi papírjait, esetleges NAV-büntetését, és rálátnak a kormányhivatalok szerverein tárolt szabálysértési adatokra is.

 

Fotó: Kovács Tamás / MTI

 

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is bírálta a javaslatot: a belügyminisztérium közigazgatási államtitkárának írt levelében kifejtette, hogy a törvény "korlátlan megfigyelést eredményezhet", "nem áll összhangban az alapjogi követelményekkel", ráadásul "nem nyújt garanciát a személyes adatok és a magánélet védelméhez".

 

A jogszabály a rendőrségi törvényt is módosítja: az új szabályozás szerint a szándékos bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt kihallgatott személyek és kapcsolataik adatait – azaz "kriminalisztikai szempontból fontos jellemzőit" – legalább huszonöt évig tárolnia kell a rendőrségnek. Húsz évig még abban az esetben is megőrzik ezeket az információkat, ha a meggyanúsított személyről kiderül, hogy ártatlan.

 

Igennel szavaztak a javaslatra a Fidesz, a KDNP és a Jobbik frakciójának tagjai, valamint a Mi Hazánk képviselői. Nemet nyomott az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd frakciója, valamint a független ellenzéki képviselők.

 

(Indexkép: Nicolas Bouvy / MTI / EPA)

 

Kémkedhet utánunk a magyar kormány a koronavírus-járványra hivatkozva?

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló