2021. december 1., Elza

Mindenki ügye

#európai unió #magyarország #bírság #menekültek

Komoly pénzbírságra számíthat Magyarország a menekültügyi szabályok miatt

Székely Zoárd 2021.11.12. 16:19

Nem tartotta be a kormány az uniós bíróság tavalyi ítéletét.

 

Az Európai Bizottság az uniós bíróság elé idézi Magyarországot, és átalányösszegű pénzügyi szankció, illetve napi kényszerítő bírság kiszabását kéri, amiért Magyarország nem tartotta be a bíróság tavalyi ítéletét – írja az MTI. Az Európai Unió Bírósága egy éve hirdetett ítéletet egy 2015-ben indult kötelezettségszegési eljárás lezárásaként.

 

Az Európai Bizottság a magyar menekültügyi szabályozás több eleme miatt döntött az eljárás megindítása mellett, a bíróság pedig tavaly decemberben megerősítette, a szerb-magyar határon található tranzitzónákra vonatkozó jogszabályok ellentétesek az uniós joggal.

 

A luxemburgi testület megállapította, Magyarország nem teljesítette maradéktalanul azon kötelezettségét, hogy hozzáférést biztosítson a menekültjogi eljáráshoz.

Azoknak a nem uniós állampolgároknak, akik a szerb-magyar határon akarták igénybe venni az eljárást, azzal kellett szembesülniük, hogy szinte lehetetlen kérelmük előterjesztése.

A bíróság megállapította a menekültügyi eljárásokról, a visszatérésről (visszakényszerítésről) és a befogadásról szóló irányelv rendelkezéseinek megsértését.

 

Az Európai Bizottság szerint az újabb eljárásra azért van szükség, mert Magyarország

mindmáig nem foglalkozott az ítélet több elemével. Nem hozta meg a menekültügyi eljáráshoz való tényleges hozzáférés biztosításához szükséges intézkedéseket, nem pontosította azokat a feltételeket sem, amelyek a menekültügyi eljárás keretében benyújtott fellebbezés esetén, a területen maradás jogára vonatkoznak” abban az esetben, ha nem áll fenn tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet.

A kormány szerint a magyar szabályozás és gyakorlat megfelel az uniós és nemzetközi jognak.

 

Február 25-én az Alkotmánybíróság elé terjesztették az ügyet, jelezve, annak ítéletéig nem tudnak eleget tenni az uniós bíróság rendelkezéseinek.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló