2021. október 26., Dömötör

Mindenki ügye

#pénz #egészségügy #műtét

Kikerülné a több hónapos kórházi várólistákat? Oké, csak fizessen!

Nagy Donát 2021.10.07. 09:09

Hiába fizet szinte mindenki TB-t, egyre többen fordulnak inkább a magánellátás felé.

Nem csak az állami kórházakban megszokott a több hónapos várólista akár egy-egy egyszerű műtétre is. Hiszen ahogy nő a várakozás időtartama, úgy nyargalnak át egyre többen a magánszektorba, ahol szintén elkezdtek már kialakulni a várólisták, írja a 24.hu. Igaz, ezek nagyságrendekkel kisebbek, mint az állami kórházakban, hiszen a legtöbben ennek költségét nem engedhetik meg maguknak. 

hospital-3192833_1280
Fotó: Pixabay

Az árjegyzékek szerint

  • bütyökműtét 300 ezerért,
  • aranyérműtét 600 ezerért,
  • köröm-körömágy korrekció 48 ezer forintért,
  • szemölcs/árpa eltávolítása 12 ezerért,
  • orrsövényműtét 230 ezerért kérhető.

A cikk szerint ezek a beavatkozások még az olcsóbb kategóriába tartoznak, így ezeknél van a legnagyobb sor a magánegészségügyi szolgáltatóknál is.

A szolgáltatások árai ellenére igen népszerűek a magánkórházak, ennek pedig az az oka, hogy a koronavírus alatt teljesen felborult a magán- és az állami ellátás viszonya.

A magánellátásban jobban bíznak a betegek, a közellátásban pedig megnyúltak a várólisták, a betegek fő szempontja pedig természetesen az, hogy minél gyorsabban jussanak ellátáshoz.

 

Egy csípőprotézisre például jelenleg 7400-an várnak, az átlagos várakozási idő 488 nap. A térdprotézisek esetén még rosszabb a helyzet: ott 8641-en várnak, 590 napot kell rá várni. És egyik sem olcsó mulatság, ha a magánszektort nézzük: egy csípőprotézis a Budai Egészségközpontban másfélmillió, a DunaMedical-nál 1 749 000 ft. Ugyanilyen árban mozog a térdprotézisek ára is.

 

Sőt, vannak, akik banki kölcsönhöz is nyúlnak, hogy minél hamarabb ellátáshoz jussanak, vagy a család próbálja meg összeadni a műtétre való pénzt.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló