2024. július 22., Magdolna

Mindenki ügye

#választások #Facebook

Kiderült: simán átmennek a választási álhírek a Facebook szűrőjén

Nagy Donát 2022.08.22. 07:55

Elvileg létezik a közösségi oldalnak egy rendszere a választási félretájékoztatással szemben, de a tapasztalat az, hogy nem működik.

 

Elbukott a Facebook félretájékoztatás-szűrője a Global Witness tesztjén, amelyben a civil szervezet tíz politikai hirdetést adott fel a közösségi oldalon az október 2-án várható brazil választásokkal kapcsolatban, írja a HWSW szakportál.

A cikk szerint a szervezet portugál nyelven írt hirdetései közül öt hamis információkat tartalmazott a választásról (időpontjáról, helyéről, módjáról), öt pedig a választási folyamat delegitimizálására irányult. A Facebook első körben a tízből egy hirdetést utasított vissza a szabályzatra hivatkozva, de végül hat nappal később azt is elfogadta, anélkül, hogy a szervezet bármilyen módon fellebbezett volna.

Azt írják, hogy a tesztben szereplő hirdetések mindegyike valamilyen módon direkt sértette a Facebook „Szavazásba vagy népszámlálásba való beavatkozás” szabályait, hiszen eleve nem hitelesített fiók adta fel a hirdetéseket – pedig elméletileg a választási témájú reklámokkal kapcsolatban alapvető feltétel a személyazonosság megerősítése adott folyamat szerint.

 

De még csak nem is Brazíliából, hanem Londonból és Nairobiból adták fel a hirdetéseket, sőt, a bejegyzésben nem kellett megnevezni a finanszírozót sem, ami egyébként szintén a politikai hirdetések alapkövetelménye lenne.

 

A cikk szerint a Facebook anyacégének, a Metának a szóvivője a problémák bemutatását követően úgy nyilatkozott, hogy a vállalat elkötelezett a választások integritásának védelme mellett Brazíliában és szerte a világon. A cég saját elmondása szerint alaposan felkészült a brazil választásokra, a bejegyzések címkézésre új megoldást vezettek be, és a potenciálisan káros tartalmak felülvizsgálatra küldhetők a Legfelsőbb Választási Bíróság számára.

 

Korábban a Global Witness hasonló tesztet végzett Mianmarral, Etiópiával és Kenyával kapcsolatban a közösségi oldalon, ott azonban szintén a jelenlegivel megegyező eredményekre jutott.

Címlapkép: Pixabay

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló