2021. december 6., Miklós

Mindenki ügye

#koronavírus #harmadik oltás

Keverve ajánlják a harmadik oltást

Nagy Donát 2021.07.28. 08:01

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint ha valaki kéri a harmadik adag oltást, annak jobb más fajtának lennie, mint az első kettőnek.

A Telex birtokába került a Nemzeti Népegészségügyi Központ levele, amelyben a háziorvosokat és a kórházakat tájékoztatják a harmadik oltások beadásáról. A Müller Cecília országos tisztifőorvos által aláírt levélben összefoglalják, milyen harmadik oltás ajánlott a különböző típusú vakcinák után.

 

A dokumentumban a következők olvashatók:

– A harmadik (booster) oltás elsősorban a Covid-19 megbetegedés szempontjából kockázati csoportba tartozó időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, elhízottaknak, immunszupprimált betegeknek megfontolandó.
– A harmadik oltást minimum 4-6 hónappal a második oltás beadása után kaphatják meg az érintettek.
– Az oltásról az orvos dönt, aki konzultálhat erről a beteg kezelőorvosával.
– Külön figyelmet kell fordítani az autoimmun betegségben szenvedőkre.
– Az NNK ajánlása szerint a tudományos eredmények alapján általában erősebb immunválaszt válthat ki, ha a harmadik oltást más típusú oltóanyaggal adják be, mint az első kettőt (heterológ oltási sorozat).

 

A dokumentumban egy táblázat is található amelyben feltüntetik, hogy melyik vakcinát mivel lehet keverni.

AstraZeneca után Pfizer, Moderna és Sinopharm;
Janssen után Pfizer, Moderna Sinopharm;
Moderna után Sinopharm, Janssen, AstraZeneca;
Pfizer után Sinopharm, Janssen, AstraZeneca;
Sinopharm (kínai) után Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen;
Szputnyik-V (orosz) után Pfizer, Moderna, Sinopharm ajánlott.

vaccine-5895477_1280
Fotó: Pixabay

 

Mindegyik esetben feltüntetik, hogy ha a felsorolt vakcinák valamilyen okból nem használhatók (kontraindikáció) az adott páciensnél, akkor a harmadik oltás lehet ugyanolyan, mint az előző kettő (homológ oltás).


A felsorolásból látszik, hogy a kínai Sinopharmra van a legtöbb javaslat, mivel ez az egyetlen elölt víruson alapuló vakcina, így ehhez mindegyik másik típusú oltás ajánlott. Az orosz Szputnyik V-t azért nem ajánlják sehol harmadik oltásnak, mert abból elfogytak a hazai készletek.

 

Orbán Viktor július 16-án jelentette be, hogy augusztus 1-től lehetővé teszik a harmadik oltás felvételét. Most nem határoznak meg oltási rendet. Aki igényli a harmadik dózist, annak időpontot kell erre foglalnia.

 

Magyarországon a fertőzésszámok ugyan alacsonyak, de már 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a hazai mintákban. Müller Cecília azt mondta: nincsenek kétségeik afelől, hogy ez a variáns veszi át a vezető szerepet, és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát. Az új megbetegedések többségét a koronavírus variánsai okozhatják, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló