2021. október 27., Szabina

Mindenki ügye

#koronavírus #harmadik oltás

A harmadik oltás körül is káosz van

Nagy Donát 2021.07.27. 07:26

Az orvosoknak már azelőtt rendelniük kellett vakcinát, hogy tudták volna, kinek és mi alapján kell kiválasztani azt. Pazarlás lehet a vége.

Az utolsó pillanatra hagyja a kormányzat a háziorvosok és a lakosság tájékoztatását a harmadik oltás módjáról, írja a Népszava. A cikk megemlíti, hogy tegnap, azaz hat nappal az újabb oltási kör kezdete előtt sem voltak még ismertek a vonatkozó szabályok. A humántárca hétfő este csak annyit közölt: egy szakmai grémium már kidolgozta az eljárásrendet, azt elküldtek az operatív törzsnek, de még a kormány elé kell terjeszteni.

 

Azt azonban nem közölték, hogy mi áll az oltási rendben és miért a kormány dönt egy szakmai protokollról. Értesülések szerint több orvosnak viszont már azelőtt rendelnie kellett vakcinát, hogy tudta volna, kinek és mi alapján kell választania.

DROTI20210708007
Fotó: MTI

 

Orbán Viktor miniszterelnök másfél hete jelentette be, hogy a kormány lehetővé teszi a koronavírus elleni harmadik oltás felvételét augusztus 1-től.

A bejelentést azonban egyelőre nem követték a végrehajtást segítő részletes szabályok.

Találgatások szerint a betegek majd az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) időpont foglaló rendszerén keresztül jelentkezhetnek az oltásért, de erről még semmilyen tájékoztató nem jelent meg.

 

Egyes kormányhivatalok csak arról tájékoztatták a háziorvosokat, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) készíti azt az eljárásrendet, ami alapján beadható a harmadik oltás. E levélben annyit megírtak, hogy harmadik vakcinát azok kaphatnak, akiknek megvan mindkét oltásuk (illetve a Janssen-nel oltottak esetében elegendő egy is), és az utolsó felvételétől már letelt a négy hónap. A praxisok hetente jelezhetik a vakcinaigényüket a kormányhivatalokban működő oltási munkacsoportoknak, ezek a testületek osztják majd ki a szükséges mennyiséget a körzetekben. A fővárosban például már e hét közepéig kell jelezniük a háziorvosoknak, hogy az augusztus első hetében beadandó oltásokhoz mennyi és milyen vakcinákat kérnek.

A lapnak egy háziorvos ezzel kapcsolatban azt mondta: fogalma sincs, hogy mit írjon a megrendelőlapra, miután az eljárásrend hiányában, a betegek sem tudnak jelentkezni.

Több vidéki háziorvost is kérdeztek a harmadik oltás részleteiről, ám ők még annyit sem kaptak, mint az említett fővárosi kollégáik. Pedig a pácienseik naponta érdeklődnek, hogy ki, mit kaphat. Kérdéseikre azonban egyelőre nem tudnak válaszolni. 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló