2024. május 20., Bernát Felícia

Mindenki ügye

#kormányrendelet #újság #kedvezmény #kormánypropaganda

Még nagyobb teret nyerhet a kormánypropaganda: kiszorulhatnak a kormánykritikus lapok az utcákról

Székely Zoárd 2022.06.16. 08:57

Kedvezményhez juthatnak azok az újságosok, akik csak bizonyos sajtótermékeket forgalmaznak.

 

„A sajtótermékek terjesztésének veszélyhelyzeti szabályairól" jelent meg kedden egy kormányrendelet, amely némi kedvezménnyel arra próbálja rávenni az újságosokat, hogy ne forgalmazzanak olyan lapokat, amelyekben nem szerepel kormányzati tájékoztatás – szúrta ki a Magyar Narancs.

 

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály egész pontosan arról rendelkezik, hogy az újságosbódék után nem kell közterület-használati hozzájárulást beszerezni,

ha kizárólag olyan sajtóterméket árusít vagy terjeszt, amely az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktussal, illetve humanitárius katasztrófával, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárításával kapcsolatos közérdekű közleményt, tájékoztatást tartalmaz.

Ez utóbbi típusú sajtótermékek közterületen történő terjesztéséhez nem kell közterület-használati hozzájárulást sem beszerezni. 

 

Azt nem tudni, pontosan mit takar „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktussal, illetve humanitárius katasztrófával, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárításával kapcsolatos közérdekű közlemény, tájékoztatás", illetve milyen sajtótermékek lehetnek azok, amelyek ezeket tartalmazzák, mivel azonban a kormány óriásplakátjait és hirdetéseit is általában közérdekű tájékoztatásnak nevezik, a lap szerint elképzelhető, hogy a rendelkezés valójában arról szól, hogy 

kedvezményt ad azoknak az újságosoknak, akik csak olyan sajtótermékeket forgalmaznak, amelyekben megjelent kormányzati hirdetés. Ha ez így van, akkor ez egy újabb intézkedés, amellyel megpróbálják eltüntetni a nem kormánypárti lapokat a közterekről, illetve az újságosok kínálatából. 

A lap kiemeli, hogy a nem kormánypárti újságok egyébként is terjesztési gondokkal küzdenek: több olyan élelmiszerlánc is van, amely nem forgalmazza például a Magyar Narancsot sem, valamint korábban a HVG címlapjait is eltüntették a közterekről.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló