2024. július 21., Dániel Daniella

Mindenki ügye

#karácsony gergely #ellenzéki összefogás #választás2022

Karácsony Gergely: Nem volt elég a fő üzenetünk, hogy az összefogás nem egyenlő a Fidesszel

Székely Zoárd 2022.04.09. 15:40

A főpolgármester elismerte, azért lépett vissza az előválasztáson, hogy ne Dobrev nyerjen.

Két hibát követhetünk el: az egyik, ha nem teszünk föl kellemetlen kérdéseket is, a másik, ha ezekre a kérdésekre nagyon leegyszerűsítő választ akarunk adni. Az eredmény olyan mértékben maradt el a várakozásainktól, hogy azt biztosan nem lehet csak és kizárólag a kampány legfontosabb szereplőjének a nyakába varrni. Bonyolultabb a magyarázat ennél

– mondta a Blikknek Karácsony Gergely

 

A főpolgármester nem lát vidék-Budapest ellentétet, a kampánnyal kapcsolatban pedig arról beszélt, hogy

„én egy baloldali politikus vagyok, és nagyon szerettem volna, ha a kampányunk a szociális válság megoldását érintő javaslatokról szól, ehhez képest a fő üzenetünk az volt, mi nem vagyunk a Fidesz. Ez nem volt elég. Valamilyen pozitív ígéret talán fontosabb lett volna.

Szerinte az egész országra érvényes, hogy míg a Fidesz populista politikát folytatott, az ellenzék egy elitista politikába szorult be. A választás legközvetlenebb okának viszont azt látja, hogy a Jobbik-szavazók nem támogatták az ellenzéket.

Azért léptem vissza az előválasztáson, mert ha ezt nem teszem meg, egyértelmű, hogy Dobrev Klára lett volna az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Mivel a Fidesz láthatóan arra készült, hogy Gyurcsánnyal azonosítsa a teljes ellenzéket, azt gondoltam, Márki-Zay Péternek több esélye van megszólítani a bizonytalan szavazókat. Nem látjuk azt a forgatókönyvet, ami nem valósult meg, így azt sem tudjuk, jobban működött volna-e

– nyilatkozta a visszalépése kapcsán.

 

A mai helyzetben szerinte lehetetlen eldönteni, melyik út vezet közelebb a 2026-os parlamenti győzelemig. Az biztosnak gondolja, hogy az ellenzéki pártoknak együtt kell maradniuk és örül annak, hogy a pártok vezetői a vereség után is nyilvánvalóvá tették, közösen kell a választók bizalmáért újra megküzdenünk, amíg ez a választási rendszer van.

 

Arra a kérdésre, hogy ebben lesz-e helye Márki-Zay Péternek Karácsony így válaszolt: „Én a magam részéről senki előtt nem csuknám be az ajtót”.

 

 

Címlapfotó: Vágvölgyi Bálint/ugytudjuk.hu

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló