2024. május 20., Bernát Felícia

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #vendéglátás #kultúra #válság

Sziget-főszervező: nem a járvány, hanem a segítség hiánya miatt mennek tönkre teljes iparágak

2021.01.29. 16:12

Kádár Tamás hangsúlyozta, hogy ideje lenne valódi állami segítséget nyújtani a vendéglátásnak és a kultúrának.

A Covid-válság mostanra komplett iparágakat tett tönkre, nem a vírus maga, hanem az érintett szektorok és a benne dolgozók megsegítésének az elmaradása – írta a Facebookon Kádár Tamás.

 

A Sziget Fesztivál főszervezője a Telex által idézett bejegyzésében arról is ír, hogy a vendéglátósok nem kapják meg azt a pénzt sem, ami jár nekik, a fesztiválszervezők 700 milliós keretéből pedig összesen 220 milliót kap meg 27 fesztivál, "hátha az kompenzálja a zeneipar 2019-es 45 milliárdos jegybevételét".

 

Kádár szerint a válság idején hiányzik az emberekből a szolidaritás:

Amíg lesznek olyanok, akik a direkt "támogatásokat" élvezik (Laposa, Hunguest, Ákos, Raktárkoncert, stb.), addig el lehet mondani, hogy "ez a szakma már milliárdokat kapott, mit sírnak?".

– fogalmazott, utalva például Kovács Ákosra, aki tavaly is 40 milliós reklámszerződést kötött a Szerencsejáték Zrt.-vel. Emellett a Mészáros Lőrinc - azaz Orbán Viktor miniszterelnök felcsúti jóbarátja - érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels esetét, amelynek közel 300 milliós kompenzáció jutott. Illetve Laposa Bence, a Balatoni Kör elnökének nevével arra, hogy másfél milliárd forint állami pénzt osztottak ki negyven kiválasztott vendéglátó cégnek.

kadar-tamas-mti
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

A Telex cikke rámutat, hogy a milliárdokkal megtolt raktárkoncertek pedig - melyekre Kádár Tamás posztja szintén utalt -, sokkal többről szólnak, mint arról, hogy mentőövet dobnak egy komoly gondokkal küzdő zenei iparágnak. Ahogy arról ebben a cikkünkben részletesen beszámoltunk: kormányközeli körök gazdagodnak a bajba jutott zenészek megsegítésén, az Antenna Hungária pedig szép csendben átveszi a magyar rendezvényszervező piacot, vagy legalábbis nagyon megnehezíti mindenki dolgát.

 

A Sziget főszervezője szerint a vendéglátósoknak, művészeknek, rendezvényszervezőnek, technikusnak és fesztiválszervezőnek is elege van. A bejegyzésében azt is felveti, hogy a kormánynak kellene valódi segítséget nyújtania a vendéglátásban és a szórakoztatásért felelős szektorokban, "minden olyan szereplőnek, akik ténylegesen leálltak, bezártak, komplett elestek a bevételeiktől, annak a közös célnak alárendelve magukat, hogy életeket mentsenek".

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló