2024. április 17., Rudolf

Környék ügye

#mészáros lőrinc #magyar turisztikai ügynökség #egerszalók #szálloda #állami támogatás

Csaknem százmilliós állami támogatást kapott Egerszalókon Mészáros Lőrinc szállodája

2021.01.28. 07:43

Orbán Viktor jóbarátjának szállodája kapta a második legmagasabb összeget az országban a járványügyi zárlat miatt meghiúsult, év végi foglalásaik után.

A múlt év végén a kormány úgy döntött, hogy az üzleti ügyben érkező vendégek fogadását kivéve bezárásra ítélt szálláshelyek a 2020. november 11. és december 10. közötti foglalásaik után elmaradt bevétel 80 százalékát megkapják az államtól - írta a 24.hu. A vállalkozók a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK) beérkező adatok alapján kapják meg a támogatást, amelynek a feltétele az volt, hogy dolgozókat nem küldhettek el, és a munkavállalóik megkapták a fizetésüket akkor is, amikor a szállások zárva vannak.

 

A meghiúsuló foglalások után több mint 3 milliárd forintra érkezett támogatási igény a szállodáktól, panzióktól, üdülőháztelepektől, közösségi szálláshelyektől és kempingektől a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerint, amelytől kikérték a támogatott szálláshelyek listáját. Ezt megtagadták, de az MTÜ a Kisfaludy-program támogatásait összesűrítő dokumentumban közzétette azoknak a szálláshelyeknek a listáját, amelyek az elmaradt foglalásaik után állami támogatásban részesültek. A hosszú lista egyébként nem túl felhasználóbarát: sem összeg, sem ABC-sorrend, sem települések szerint nincsenek csoportosítva, rangsorolva a sikeres pályázók.

 

A listából kiderül, hogy a legnagyobb támogatást a sárvári Spirit Hotel Thermal Spa kapta, 146 millió forintos kompenzációban részesült. A második legnagyobb összeget Mészáros Lőrinc, azaz Orbán Viktor miniszterelnök felcsúti jóbarátja érdekeltségébe tartozó szállodalánc egyik tagja, az egerszalóki Saliris Resort Spa Hotel kapta, 93 milliót forintot. A lista alapján a Hunguest Hotels szállodáinak jutott egyébként a legnagyobb, összesen 289 millió forintos kompenzáció. Ez persze nem meglepő, mivel a Hunguest a legnagyobb belföldi szállodalánc, a cégcsoport 26 hoteljéből kilenc kapott támogatást, ezek azok a szálláshelyek, amelyek – amikor még akadálytalanul lehetett – vendégeket fogadtak tavaly.

egerszalók saliris
Saliris Resort Spa Hotel (kép forrása: salirisresort.hu)

A támogatási összegek szerinti harmadik helyen pedig szintén egy Heves megyei szálloda, a mátraházai Lifestyle Hotel Mátra végzett, 36,9 millió forintos támogatással.

 

A cikk szerint abból, hogy a Hunguest kompenzációt kapott, az is kiderül, hogy a járvány első hullámával ellentétben a szállodaláncnál nem történtek újabb elbocsájtások. A társaság az Mforral nemrég azt közölte, hogy jelenleg csaknem ezer főt foglalkoztatnak. A cégcsoport egyébként a 83 milliárdos vissza nem térítendő állami támogatásból 17,7 milliárdot zsebelt be vidéki szállodáinak felújítására, ezzel a turisztikai támogatások fő nyertese volt, miközben a Népszava információja szerint 850 embert bocsátott el, hogy addig se kelljen fizetni őket, amíg az államtól kapott milliárdokból végeznek a felújításokkal.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló