2022. szeptember 25., Eufrozina Kende

Mindenki ügye

#autópálya

Jelentősen emelkednek a rövidtávú autópályamatrica árak

Pintér Bence 2022.09.20. 09:42

Januártól 71 százalékkal drágább a havi sztrádamatrica, az éves 49 ezer forint lesz, a teherautósok díját már októbertől emelik – írja a Telex.

 

Bár Palkovics László miniszter nemrég még arról beszélt, hogy a sztrádadíjak emelésének módját nem változtatják, most mégis belenyúltak a rendszerbe: a Telex cikke szerint

 

a hosszabb időtávra (éves, megyei éves) vásárlók jól, a rövidebb időtávra vásárlók (heti, havi) rosszul járnak.

 

„A magyar vásárlók körében kelendőbb éves országos és megyei e-matricák ára mindössze öt százalékkal emelkedik 2023 elején” – olvasható az erről szóló közleményben a lap szerint. Ez azt jelenti, hogy az idei csaknem 47 ezer forintról mindössze 49 190 forintra nő a személyautósok és motorosok éves, 2024. január 31-ig érvényes országos autópálya-díja. Az éves megyei matricák szintén 5 százalékkal drágulnak, 5450-ről 5720 forintra.

 

Viszont a havi autós jogosultság díja 8900, a 10 napig használható hetié pedig 5500 forint lesz 2023 elejétől. A személyautósok most havi 5210 forintot fizetnek egy hónapra, míg a tíznapos matrica nekik 3820 forintba kerül. Ez 72, illetve 44 százalékos emelést jelent a Telex szerint. A közleményben egyébként erről nem írnak, csak arról, hogy „a díjrendezés az európai irányelvekben rögzített szinthez arányosítja a havi és heti termékek ellenértékét”.

 

A teherautósoknak pedig már októbertól emelkedik az útdíj.

 

indexkép: radio1hevesmegye.hu

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló