2023. február 3., Balázs

Mindenki ügye

#mikulás #humor

Itt a tudományos magyarázat arra, hogy miként képes a Mikulás a mai napon annyi ajándékot átadni a Föld gyermekeinek!

Csarnó Ákos 2022.12.06. 20:00

Nyilván a kvantum és a relativitáselmélet miatt.

 

Hogyan lehetséges egy éjszaka alatt megajándékozni a világ összes gyerekét és mindenféle átmérőjű kéményen keresztül közlekedni? A relativitás elmélete miatt!

 

A világon kb. 2 milliárd gyermek él, ezek nagyjából 35%-a tartja kereszténynek magát, ami azt jelenti, hogy 700 millió lurkó várja az ajándékokat. Még hogyha egy háztartásban átlagosan 3 gyermek is lakik, akkor is 233 millió megállót kell útba ejteni az éjszaka folyamán. Azt is sikerült kiszámolni, hogyha ez a 233 millió ház egyenletesen oszlik el a Földön (ami nyilvánvalóan kevésbé vállalható sarkítás az előző adatokhoz képest), akkor azok egymástól nagyjából másfél km-re helyezkednek el, és az utazás hossza összesen 342 510 000 km. Ha minden gyermek legalább 8 órát alszik, akkor a Mikulásnak 32 órája van erre a világ körüli turnéra. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként körülbelül 2900 km-t kell megtennie, hogy időben végezzen.

 

De mekkora tömege lehet az ajándékoknak, vagy mennyi kalória szükséges a Mikulás vagy éppen a rénszarvasok részéről a túrához?

 

Habár a Mikulás nem haladja meg a fénysebességet (körülbelül 300 000 km/s), mégis elég gyorsan közlekedik már ahhoz, hogy annál több történjen vele, minthogy nagyon belenyomódik az ülésbe. Pont ez a rendkívüli sebesség oldhatja meg az egész rejtélyt. A relativitáselmélet jól magyarázza, hogyha valaki ilyen gyorsan halad, akkor körülötte az idő lelassul, már ezzel is kitolva a munka határidejét.

 

Ráadásul a Télapó alakja is változna, lényegében összenyomódna, tehát akármelyik kéményen beférne. Ezzel rögtön két kérdést is megválaszoltunk. Sőt hármat is, ha azt is megkérdezzük, hogy miért néz ki ugyanúgy a Mikulás több száz éve? Természetesen a gyors közlekedés során, számára jelentősen lelassuló idő ezt is biztosítja.

 

De akkor miért nem látta, hallotta soha senki ezt fenomenális jelenséget?

Ebbe közre játszik, hogy az évente egyszer bekövetkező esemény nem igazán alkalmas komoly eredményekhez vezető megfigyelésre. A másik magyarázat pedig a Doppler-effektus. Ezzel már valószínűleg mindenki találkozott, mikor szirénázó autót halott közeledni és távolodni. Jól megfigyelhető, hogy a felénk haladó mentőautók magasan, a távolodók pedig mélyen nínóznak, aminek az oka a megfigyelő és a hangforrás egymáshoz viszonyított sebességében keresendő. Na most a Mikulás sebességénél már olyan frekvenciájú hanghullámok keletkeznek, amelyeket az emberi fül képtelen meghallani. Az előbbi jelenség a „láthatatlanságra” is jó választ ad, hiszen a fény hullámtermészete révén ott is érvényesül a hatása. Nagy sebességnél a piros mikulásruha először „zöld lesz”, majd lényegében a spektrum összes színét felveszi, és nem láthatunk mást csak egy elsuhanó „szivárványt”.

indexkép: Michel Tcherevkoff/Getty Images, forrás: elteonline.hu

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló