2022. augusztus 10., Lőrinc

Mindenki ügye

#kormányrendelet #építőipar #export

Így próbálja az Orbán-kormány megállítani a féktelen építőipari drágulást

Bazsó Bálint 2021.07.09. 15:20

Visszafogják az exportot és bányajáradékot vetnek ki, ha a meghatározott árnál drágábban adják az építőanyagot.


Megjelentek a kormány által már korábban bejelentett jogszabályok: építőanyagot csak engedéllyel lehet exportálni, az állam elővételi joggal rendelkezik a termékekre és kiegészítő bányajáradékot kell fizetniük egyes cégeknek.

Magyarország területéről külföldre az építőipari ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyag és termék a  belgazdaságért felelős miniszterhez történő regisztrációt és a bejelentés tudomásulvételének visszaigazolását követően értékesíthető, illetve vihető ki

– áll a Magyar Közlönyben pénteken megjelent kormányrendeletben.

 

A jogszabály tételesen fel is sorolja ezen termékeket:

így például többek között kavics, sóder, tört és zúzott kő, különböző cementek, kőzetgyapot és egyéb, építkezéshez használt acélelemek és faáruk kivitele is engedélyhez kötött. 

A bejelentést követően legkésőbb tíz nap múlva tájékoztatják a kérelmezőt, hogy tudomásul veszik-e a kivitelt vagy az állam él-e elővásárlási jogával. Amennyiben igen, akkor az állam az építőanyagot piaci áron vásárolja fel.

 

Nem érdemes simlizni sem, ugyanis a rendőrség és a vámhatóság ellenőrzi a jogszabály betartását, ha pedig megszegik, akkor az építőanyagot zár alá veszik és bírságot (ötmillió forintig) szabnak ki.

 

Kiegészítő bányajáradékot vetnek ki

 

Végül a kormány – egy másik rendeletben – kiegészítő bányajáradádék kivetését rendelte el. Ezt azok a cégek kötelesek megfizetni, amelyek főtevékenységként kőfejtést, gipsz, kréta, és kavics-, homok-, vagy agyagbányászatot folytatnak, illetve cementet, meszet és gipszet gyártanak és az évi nettó árbevételük meghaladta a 3 milliárd forintot.

 

Meghatározták az elfogadható árakat is. Eszerint az

– osztályozott homok 700 forint/tonna,
– osztályozott kavics 900 forint/tonna,
– osztályozott homokos kavics 700 forint/tonna,
– természetes homokos kavics 700 forint/tonna,
– cement 20.000 forint/tonna.

 

Amennyiben ennél az összegnél drágábban értékesíti a vállalkozás az építőanyagot, akkor a cég a különbség 90 százalékát kiegészítő bányajáradékként fizeti meg.

pikrepo-com (2) - építk
Kép forrása: pikrepo.com

Több jogosultságot kapott a Gazdasági Versenyhivatal is

 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kibővített jogkört kapott a kormánytól az építőipari ágazati problémák megfékezéséhez; miközben a piaci torzulás feltárása gyorsul, már van olyan vállalkozás, amelyik önként korlátozza exportkivitelét a hazai keresleti igények kielégítése érdekében - közölte a hivatal pénteken.

A változások gyorsabb és hatékonyabb fellépést tesznek lehetővé a piaci problémákkal szemben – jelezte közleményében a GVH.
    
Eszerint a hivatal elnöke jogosult gyorsított ágazati vizsgálat elrendelésére. Az ágazati vizsgálat a versenytörvényben rögzített, piaci problémák feltérképezésére szolgáló eljárás olyan esetekben, amikor a körülmények a verseny torzulására vagy korlátozódására utalnak valamelyik szektorban. A vizsgálat során a versenyhatóság egyebek mellett a piaci szereplőktől összegyűjtött, kötelező válaszadáson alapuló információk elemzésével tárja fel a verseny torzulásának részletes okait, hogy megtehesse a szükséges lépéseket azok kiküszöbölésére.
    
A most megjelent speciális szabályok alapján a versenyhatóság az ágazati vizsgálatot szorosabb határidőkkel, célzottabban, az érintett vállalkozásoktól gyorsabb reagálást elváró eljárási rend szerint folytathatja le – hívta fel a figyelmet a GVH.
    
A versenyhivatal az új jogkörtől függetlenül is várja azoknak a piaci szereplőknek a jelzéseit, amelyek élni szeretnének a versenytörvény által eddig is biztosított együttműködési lehetőségekkel, hiszen például a kartelljüket önként felfedők akár mentesülhetnek is a bírság alól. Díjazásban részesülhetnek a versenykorlátozó megállapodásokról információkat adó magánszemélyek is.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló