2024. június 15., Jolán Vid

Mindenki ügye

#posta #nyugdíj #változás

Csütörtöktől nem a postás kézbesíti a napilapot, és a műanyag fülpiszkáló is megszűnik

Nagy Donát 2021.06.30. 09:57

Pár fontos dolog megváltozik júliustól.

Az Mfor gyűjtése szerint július első napján lép hatályba Magyarországon az európai uniós zöld útlevél. Az útlevél papíralapon a kormányablakokban lesz átvehető, elektronikusan pedig az ügyfélkapuból lehet majd kinyomtatni. De az uniós engedéllyel egyelőre nem rendelkező kínai és orosz vakcinák elfogadása egyelőre nem automatikus, a tagállamok közötti megállapodás kérdése marad.

 

Július 1-jétől életbe lépnek a webáruházakat érintő új áfaszabályok is. Azaz csütörtöktől megszűnik a 22 euró érték alatti küldemények ÁFA-mentessége, azt ezentúl minden csomagra ki kell fizetni. Emellett az EU-n kívüli csomagokat vámeljárási díj terheli majd még akkor is, ha azok nem érik el a 150 eurós vámhatárt.

 

Holnaptól a posta megszünteti a napilapok kézbesítését, valamint a napilapot is tartalmazó lapcsomagok terjesztését. Ezeket csütörtöktől a lapok kiadójának kell megoldania a szolgáltatást előfizetőik számára.

 

A nyugellátással kapcsolatban is lesznek változások. Ilyen többek között, hogy a nyugdíjtörvény eddig úgy rendelkezett, a megállapított nyugellátásról nem lehet lemondani. Július 1-jétől ez módosul, az új előírás szerint a megállapított nyugellátásról – a kivételes nyugellátás kivételével – a megállapító határozat véglegessé válását követő 15. napot követően nem lehet lemondani.

 

Július 1-től életbe lép az egyszer használatos műanyagokat tiltó rendelet, aminek értelmében több terméket is kivezetnek. Ezek közé tartoznak például a műanyag szívószálak, a fülpiszkálók és a léggömbök pálcikái is.

 

Szintén júliustól érvényes módosítás, hogy a korábbinál szélesebb termékkörnél lesz kötelező használati útmutató, de az esetek többségében elegendő lesz azt online formában hozzáférhetővé tenni.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló