2022. december 3., Ferenc Olívia

Mindenki ügye

#országgyűlési választás #szavazás #veszélyhelyzet

Igazságügyi Minisztérium: "főszabály szerint" nem marad el sehol a választás

Kósa András/Azonnali.hu 2022.01.15. 09:21

Egy friss rendelet akár a választások elmaradásával is számol a veszélyhelyzet miatt. Az Azonnali erről kérdezte a tárcát.

azonnalipp

Az országgyűlési képviselők általános választásának megtartása az Alaptörvényből következik, ezért azt a rendkívüli jogrend NEM befolyásolja. A Rendelet szerinti szabály azt rendezi, hogy ha egy-egy szavazókörben a szavazás valamilyen egészségügyi-járványügyi okból meghiúsul akkor milyen költségelszámolási szabályok érvényesülnek. Azonban ilyen meghiúsulásra főszabály szerint nem kerülhet sor, a törvényi szabályok ugyanis számos biztosítékot tartalmaznak arra, hogy a választás mindenképpen megtartható legyen minden szavazókörben

– betűhíven közölve ezt válaszolta az azonnali.hu korábbi megkeresésére az Igazságügyi Minisztérium.

 

A megkeresés előzménye, hogy az Azonnali észrevett a friss Magyar Közlönyben egy rendeletet, melyben az is szerepelt:

ha a választás veszélyhelyzet miatt elmarad, de az OEVI (Országos Egyéni Választási Iroda) a Ve. 121. § (2) bekezdése szerinti ajánlóívet már kinyomtatta, az ellátandó feladatokkal kapcsolatos normatívák alapján a támogatás megállapításra kerül.

szavazás-mti-szigeváry-zsoltjpg
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

 

(A jogszabály egyébként a választást lebonyolító szervezetek pénzügyi elszámolásainak szabályait rögzíti, ezért is volt feltűnő, hogy a választások elhalasztásának lehetősége szerepelt benne.)

 

A veszélyhelyzetet decemberben hosszabbították meg hat hónappal, az akkori törvényjavaslat indoklásában pedig az szerepelt, hogy

megjegyzendő, hogy az országgyűlési képviselők általános választásának megtartása, annak április vagy május hónapra történő kitűzése az Alaptörvényből következik, ezért azt a különleges jogrend fennállása nem befolyásolja.

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló