2024. június 18., Arnold Levente

Mindenki ügye

#egyetem #diploma #eszterházy károly egyetem #nyelvvizsga

Diploma nyelvvizsga nélkül? 2021-ben nem lesz ilyen könnyítés

2021.02.12. 12:21

Sokan kérik, hogy az idei végzősök esetében is engedjék el a nyelvvizsga-kötelezettséget, a kormány viszont közölte: most nincs ilyen terve. A hírt Egerben sem fogadták örömmel.

Nem tervezi a kormány, hogy nyelvvizsgamentességet ad az idén végző hallgatóknak – számolt be róla az Eszterházy Károly Egyetem honlapja az Eduline cikke alapján.

 

Az eduline.hu az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) kérdezte arról, hogy a járványhelyzet miatt 2021-ben is felmentést akarnak-e adni azoknak, akik a nyelvvizsga-bizonyítvány hiányában nem tudják átvenni az oklevelüket. A tárcától a következő választ kapták:

A kormány 2020 tavaszán, a gazdaságvédelmi akcióterv részeként döntött arról, hogy a nyelvvizsga hiánya miatt beragadt diplomák a rendkívüli helyzetre tekintettel kiadhatók. A nyelvvizsgamentesség azokra a hallgatóra vonatkozott, aki 2020. augusztus 31. előtt tettek sikeres záróvizsgát

Tavaly egyébként közel 110 ezer diplomát állítottak ki a hazai felsőoktatási intézmények a nyelvvizsga-amnesztia miatt, és a járványhezetre hivatkozva több ezren most is azt kérik, hogy hosszabbítsa ezt meg a kormány.

diploma-uniduna-hu
Fotó: uniduna.hu

A 2020. 04. 11-én hatályba lépett rendelet alapján az, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett, mentesül az oklevél kiadásának előfeltételéül előírt nyelvvizsga letételének kötelezettsége alól. A fennálló járványügyi helyzetre való tekintettel követeljük a rendelet meghosszabbítását (a 2021-es évre is)

– olvasható abban a petícióban, amelyet cikkünk megjelenéséig több mint 3400-an írtak alá.

 

A hír kapcsán kérdéssel fordultunk az egri egyetem Hallgatói Önkormányzatához. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az intézmény tanulói hogyan fogadták ezt a bejelentést.

A nyelvvizsga mentességet az előző tanévben örömmel nyugtázták az érintett végzős hallgatóink. Éppen ezért a mostani döntést kisebb csalódottság fogadta végzőseink körében, hiszen ugyanúgy csak online felkészítőkön és nyelvi kurzusokon való részvételre van lehetőség, mint ahogy a tavaly végzett társaik esetében is

– írta válaszában Zaja Barbara HÖK-elnök.

 

Hozzátette, hogy a személyes jelenlét hiányának ellenére az egyetemen minden nyelvi órát valós idejű online konzultáció keretein belül sikerül megtartani, és az oktatók a tőlük telhető legtöbbet nyújtják a sikeres nyelvvizsgára való felkészülés érdekében. Kiemelte: minden erőnkkel azon vannak, hogy a jelenlegi helyzetben se érje semmilyen hátrány a hallgatókat.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló