2024. június 18., Arnold Levente

Mindenki ügye

#egyetem #diploma #felsőoktatás #nyelvvizsga

Idén is jár pluszpont a felvételin azoknak, akiknek csak szóbeli vagy írásbeli nyelvvizsgája van

Székely Zoárd 2021.06.22. 10:11

Gólyatáborokat is szerveznek az egyetemek.

A kormány döntése értelmében az idei felvételin is megkaphatja a teljes többletpontot az, aki csak írásbeli nyelvvizsgát tett – írja a Magyar Nemzet.

 

A veszélyhelyzet miatt idén is rendkívüli intézkedések vonatkoznak az egyetemi felvételire. Éppen ezért a kormány úgy döntött,

hogy idén ismét adható többletpont a résznyelvvizsgákért is.

A felvételin maximum 500 pont szerezhető. 28 pont kapható a középfokú komplex (írásbeli-szóbeli) nyelvvizsgáért, a felsőfokúért pedig 40 pont.

 

Aki csak írásbeli nyelvvizsgát tett, az megkaphatja érte a teljes 28, illetve 40 pontot, közölte az Oktatási Hivatal (OH).

 

Aki csak szóbeli nyelvvizsgát tett, az már kevesebbet ér, de a kedvezmény itt sem elhanyagolható: középfokúért 14 többletpont, felsőfokú szóbeliért 20 többletpont jár.

 

Ezt a könnyítést már tavaly is alkalmazták, mivel a koronavírus-járvány miatt az iskolák és a nyelvvizsga-központok is hosszabb ideig zárva tartottak. Többen bírálták azonban ezt amiatt, hogy így sokan úgy szerezhettek teljes értékű nyelvvizsgát, hogy nem is kellett megszólalniuk az adott idegen nyelven.

 

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája közben azt szeretné elérni, hogy idén se kelljen nyelvvizsgát tenni az egyetemistáknak a diplomák átvételéhez. A szervezet szerint a járványidőszak az egyetemisták számára is soha nem látott kihívásokat jelentett, hiszen az online tanórák mellett, távolléti formában kellett vizsgázni, és emellett lassan másfél éve jelenléti nyelvoktatásban sem tudtak részt venni.

HÖOK: Függesszék fel a diplomaátvételhez szükséges nyelvvizsga-követelményt!

Függesszék fel a diplomaátvételhez szükséges nyelvvizsga-követelményt az augusztus 31-éig záróvizsgázók számára, beleértve az idei tanév keresztfélévében végzett hallgatókat is - ezt kéri a kormánytól a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).

A hallgatói érdekképviselet szerint a nyelvvizsga-követelmény idei elengedése akár 20-25 ezer olyan fiatal számára tenné lehetővé a diploma megszerzését és a munkaerőpiacon való megjelenését, akik szakmai tudásukat a záróvizsgákon már bizonyították.

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló