2021. október 25., Blanka Bianka

Mindenki ügye

#turizmus #idegenforgalmi adó

Júliustól újra fizetni kell az idegenforgalmi adót Egerben is

Barna Benedek 2021.06.10. 11:08

Adózási és a SZÉP-kártyát érintő könnyítésekről döntött a kormány, és az is kiderült, mikortól szedik újra az IFA-t.

A gazdaság újraindítását elősegítő adózási intézkedések számos területet érintenek, a szerdán késő este megjelent Magyar Közlönyben számos újdonság van – szúrta ki az Index.

 

Ilyen például, hogy megemelik a Széchenyi Pihenő Kártya fizethető összegeket, így a 2021. évben annak

 

– szálláshely alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint,
– vendéglátás alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint,
– szabadidő alszámlájára utal utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint összegig minősül béren kívüli juttatásnak.


Továbbá idén az éves rekreációs keretösszeg

 

abban az esetben, ha a munkáltató költségvetési szerv

– évi 400 ezer forint, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll,
– a 400 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn,
– évi 400 ezer forint, ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg,

 

más munkáltató esetében

– évi 800 ezer forint, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll,
– a 800 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn,
– évi 800 ezer forint, ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg.

 

Emellett az is kiderül a Közlönyből, hogy az adófizetést halasztani lehet. 2021. december 31-ig az adófizetésre kötelezett személy egyszeri alkalommal, legfeljebb ötmillió forint összegű adóra kérelmezhet adófizetési halasztást (6 hónapra) vagy részletfizetést (12 hónapra), ha a kérelmező a kérelem benyújtásával egyidejűleg valószínűsíti, hogy a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza.

 

A vállalkozások pedig  kérelmezhetnek adóelengedést (egy adónemre legfeljebb 20 százalék, legfeljebb 5 millió forint, egy alkalommal), ha az adótartozás megfizetése a kérelmező gazdálkodási tevékenységét a veszélyhelyzetre visszavezethető okból ellehetetlenítené.

eger-turista-mti-komka
Fotó: Komka Péter / MTI

 

A turizmusfejlesztési hozzájárulás esetében meghosszabbították az engedményt: nemcsak a veszélyhelyzet végéig, hanem egész évben kell megállapítani, bevallani, megfizetni az arra egyébként kötelezetteknek.

 

Rendelkeztek továbbá arról, hogy

2021. január 1. napja és 2021. június 30. napja közötti időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót az adó alanyának nem kell megfizetnie, az adó beszedésére kötelezettnek nem kell beszednie, befizetnie, a megállapított, de be nem szedett adót azonban – kivéve, ha annak összege nulla – be kell vallania az adóhatósághoz.

A rendelet megjelenését követően az egri önkormányzat adóhatósága közleményt adott ki, amelyben jelezték, hogy a határozat értelmében

július 1-jétől visszaáll a korábbi szabály, azaz idegenforgalmi adóban adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként Egerben legalább egy vendégéjszakát eltölt.

Jövő hónaptól személyenként és vendégéjszakánként 500 forint adót kell majd beszedni és fizetni.


Szintén döntöttek arról, hogy idén nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a Széchenyi Pihenő Kártya kártyaszámlájára utalt béren kívüli juttatásnak minősülő összeg után, valamint a reprezentáció és üzleti ajándék szochóját is elengedik december 31-ig. A szochokedvezmény pedig a jelenlegi hat hónap helyett már három hónap munkanélküliség után is igényelhető.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló