2024. június 23., Zoltán

Mindenki ügye

#nyugdíj #infláció #drágulás

Húsz éve nem tapasztaltak ekkora áremelkedést a nyugdíjasok

Székely Zoárd 2022.08.10. 10:09

Amióta külön mérik a nyugdíjas fogyasztói kosár szerinti áremelkedést, még sohasem találkoztunk ilyen magas adattal.

 

Amióta külön mérik a nyugdíjas fogyasztói kosár szerinti áremelkedést, még sohasem találkoztunk ilyen magas adattal – írja a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésére hivatkozva.

A dokumentum szerint júliusban a nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző év azonos időszakához képest 113,8 százalék volt, ez a legmagasabb 2002 januárja óta.

Az elmúlt húsz és fél évben az eddigi rekord 112,4 százalék volt, melyet 2007 márciusában regisztráltak.

 

A KSH elemzése szerint az általános és a nyugdíjasokra számított fogyasztóiár-index eltérésének alapja a fogyasztási szerkezetben levő különbség. A gyerekgondozással kapcsolatos cikkek, az iskolai, óvodai eszközök nincs benne és az ehhez köthető szolgáltatások nem szerepelnek benne, ahogy a ruházkodás és a tartós fogyasztási cikkek is kevesebb részt tesznek ki.

 

A gyógyszerek esetében a nyugdíjasoknál 5,8 százalék a súlyozás, amely az átlagos indexben csak 2,7, de az élelmiszerek és a háztartási energia részaránya is magasabb.

 

A NyugdíjGuru szerint a tervezettnél magasabb nyugdíjkorrekcióra lesz szükség, ha a január–augusztus között mért nyugdíjas infláció éves mértéke meghaladja az általános fogyasztóiár-növekedést.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló