2021. szeptember 25., Eufrozina Kende

Mindenki ügye

#kormány #járvány #védoltás #propaganda #ellenzék

Hiába a propaganda: a fideszesek sem mind hiszik el, hogy oltásellenes az ellenzék

2021.04.10. 17:21

Ráadásul az is kiderült egy friss felmérésből, hogy az ellenzéki szavazók közül többen kérnének vakcinát, mint a kormánypárti táborban.

A megkérdezettek kétharmada nem gondolja az ellenzéket oltásellenesnek, ha választhatnának, a legtöbben Pfizerrel oltatnák be magukat, a jobboldali szavazók pedig szkeptikusabbak az oltások elfogadását illetően, mint a baloldaliak – többek között ez derült ki abból az ezerfős mintán alapuló online és telefonos kérdőíves felmérésből, amelyet a Publicus Intézet készített március végén a Népszava felkérésére.

Arra a kérdésre, hogy ha választhatna az oltóanyagok közül, beoltatná-e magát a koronavírus ellen, a Fidesz-KDNP szimpatizáns szavazók 51 százaléka válaszolt "inkább igennel", míg a szocialistákhoz kötődők 84 százaléka felelte ugyanezt, de a kormánypárti szavazóknál magasabb volt az oltási hajlandóság aránya a jobbikosok, a DK-sok és a Momentumosok körében is.

Az összes megkérdezett 61 százaléka, s ezen belül a fideszes pártszimpátiájú válaszadók harmada vélekedett úgy, hogy az ellenzék nem oltásellenes. Vagyis – mint a Népszava írja – a felmérés eredményéből épp a kormánypárt által jó ideje hangoztatott állítások ellenkezője vonható le. Ez pedig Pulai András, a Publicus stratégiai igazgatója szerint megerősíti, hogy az ellenzék úgynevezett "oltásellenessége" nem több, mint egy politikai propagandatermék.

 

A legtöbben a Pfizer-vakcinát választanák (76 százalék), ezt a Moderna követi (56 százalék), majd fej-fej mellett a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V (49-49 százalék) követezik. Az AstraZeneca-Oxford oltóanyag esetében érzékelhető az utóbbi hetekben vérrögképződéses esetekről napvilágot látott hírek okozta bizonytalanság: a jelenleg itthon használt öt oltóanyag közül ennek volt a legalacsonyabb szintű elfogadottsága (45 százalék).

 

A vakcinaválasztásánál is érzékelhető ugyanakkor egyfajta pártpreferencia: amikor a felmérést végzők egyenként kérdeztek rá a konkrét vakcinákra, akkor a kínai Sinopharmot a fideszes érzelműek 75 százaléka elméletben elfogadta volna, miközben a jobbikosok közül mindössze 18 százalék mondana rá igent. A Pfizerrel kapcsolatban jóval kevésbé voltak megosztottak a válaszadók, a kormánypártiak 68 százaléka, az ellenzékieknek pedig a 86 százaléka beoltatná magát vele. 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló