2021. május 11., Ferenc

Mindenki ügye

#kásler miklós #egészségügy #sebészeti ellátás

Hétfőtől újraindulhat az egynapos sebészeti ellátás

EÜ/MTI 2021.04.28. 19:34

Előre egyeztetett időpontban, a járványügyi intézkedések betartásával történhetnek a beavatkozások.

Május 3-ától újraindulhat a március elején felfüggesztett egynapos sebészeti ellátás, a beavatkozások előzetesen egyeztetett időpontokban, rugalmas tervezéssel, a járványügyi intézkedések betartásával történhetnek - közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerdán a közösségi oldalán.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdai, az MTI-hez eljutatott közleményében pedig azt írta, hogy az új típusú koronavírus által okozott járvány harmadik hulláma során az új fertőzöttek és a fertőzésgyanús esetek, valamint a kórházi ellátást igénylő betegek számának folyamatos csökkenése teszi lehetővé az egynapos ellátások újraindulását.

 

Az egynapos sebészeti beavatkozások kizárólag az ellátás rugalmas tervezésével és a szükséges járványügyi intézkedések betartásával indíthatók újra - írták. Hangsúlyozták azt is: az egynapos sebészeti ellátások csak az egészségügyi szolgáltatóknál előzetesen egyeztetett időpontokban történhetnek, az egészségügyi intézményekbe történő belépéskor pedig testhőmérséklet-mérés szükséges.

kásler - bruzák noémi mti-
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A betegek felvételének feltétele, hogy az egészségügyi állapotból adódó egyéb ellenjavallat nem áll fenn, és érvényes védettségi igazolvánnyal, annak hiányában pedig a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszttel és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszttel rendelkeznek.

 

Kiemelték: emellett minden koronavírus-fertőzött vagy fertőzésgyanús beteg ellátásában eddig résztvevő egészségügyi intézménynek továbbra is biztosítani kell ezeknek a betegeknek az ellátását.

 

Szerdán már azt is bejelentették, hogy csütörtöktől újraindulnak a megelőzést szolgáló népegészségügyi célú, szervezett onkológiai szűrővizsgálatok. Ezek felfüggesztését Kásler két hete, a kórházi adatokra hivatkozva felfüggesztette fel. Akkori döntését - mint a 444.hu írja - a rákellenes szervezetek kritizálták, mondván, komoly egészségügyi kockázata lehet a szűrővizsgálatok leállításának. 

 

(Indexfotó: pixabay.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló