2022. augusztus 18., Ilona

Mindenki ügye

#anglia #karantén #külföldi utazás

Hétfőtől az itthon beoltott magyarokra sem vár karantén, ha Angliába utaznak

Barna Benedek 2021.07.28. 16:54

Az enyhítés azokra vonatkozik, akik egy EU-ban engedélyezett vakcina mindkét dózisával beoltottak.

 

Hétfőtől azok az európai uniós állampolgárok is karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak Angliába, akik nem a brit oltási kampány keretében kapták meg a koronavírus elleni oltás két dózisát, tesztelési kötelezettségük azonban még érvényben marad – közölte szerdán a BBC-vel Grant Shapps brit közlekedési miniszter az MTI beszámolója szerint.

 

A jelenleg érvényes szabályozás alapján július 19. óta nem kell tíz napra karanténba vonulniuk azoknak, akik Nagy-Britanniában élnek, a brit kormány által a sárga, vagyis fokozott járványkockázatú kategóriába sorolt országokból (eze közé sorolják az EU-tagállamok többségét, így Magyarországot is) térnek vissza Angliába és a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapták. Eddig azonban közülük is csak azokra vonatkozott a karanténmentesség, akik a brit oltási kampány keretében, az Egyesült Királyságban kapták meg a vakcinát. Ezt a korlátozást oldja fel augusztus 2-án a brit kormány intézkedése, amely szerint

azok az EU-állampolgárok is mentesülnek a tíznapos angliai karanténkötelezettség alól, akik sárga kategóriás országokban élnek és hazájukban kapták meg a koronavírus elleni oltás két adagját.

Grant Shapps hangsúlyozta: az enyhítés azokra vonatkozik, akik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elismert vakcinákat kapták (azaz az orosz Szputnyik V-vel és a kínai Sinopharmmal oltottakra nem). A módosítás hétfőn, brit idő szerint hajnali 4 órától lép érvénybe.

 

Ugyanez az engedmény vonatkozik az Egyesült Államokból Angliába beutazókra is, az ő esetükben az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) által jóváhagyott oltóanyagokat fogadják el.


Shapps kiemelte azt is, hogy

ezeknek a beutazóknak – ha sárga kategóriás országokból érkeznek – indulásuk előtt, illetve az angliai érkezésük utáni második napon továbbra is el kell végeztetniük egy-egy koronavírustesztet.

A sárga kategóriás országokból érkezőknek az eddigi szabályozás alapján tíz napot karanténban kellett tölteniük, indulásuk előtt egy, érkezésük után két koronavírustesztet kellett elvégezniük saját költségükön, akkor is, ha hazájukban mindkét oltási adagot megkapták. A hétfőtől életbe lépő módosítás alapján a második angliai koronavírus-szűrést már nem kell elvégeztetni.

 

(Indexfotó: pikrepo.com)

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló