2023. június 3., Klotild Pünkösd

Mindenki ügye

#müller cecília #juttatás

Hatmillió forintot kapott Müller Cecília motivációs elismerés címén

Nagy Donát 2021.08.05. 16:45

Az országos tisztifőorvos mellett a két helyettese is megkapta a plusz juttatást.

Bőkezű jutalmat kaptak a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vezetői a koronavírus-járvány tavaly márciusi kirobbanása – derült ki a Magyar Hang közérdekű adatigénylésére adott válaszból.

A szervezet tájékoztatása szerint Müller Cecília országos tiszti főorvos tavaly március és idén július között 5,99 millió forintos „motivációs elismerést” kapott, míg két helyettesének összesen bruttó 12,1 millió forintot utaltak el.

Az alkalmazottaknak ennél kisebb értékű pluszjuttatást jutott: 408-an az egészségügyi dolgozóknak járó egyszeri 500 ezer forintos összeget kapták meg, míg 264 embernek szintén nagyjából 500 ezer forintos motivációs elismerést osztottak ki. Csaknem 140-en írásbeli elismerést is kaptak, amelyhez valamivel több mint 600 ezer forintos juttatás is járt. Karácsonykor 18 ezer forint értékű ajándékot is osztottak, ezt azonban a 920 fős állományon belül nem mindenki kapta meg, csak 756 dolgozó vehette át.

muller-cecila-mti-vasvári-tamás
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

 

A cikk szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központtal szemben az egészségügyi szakdolgozók alig kaptam megbecsülést, pedig a koronavírus-járvány idején óriási teher hárult rájuk, de az orvosokkal ellentétben ők semmilyen ellentételezést nem kaptak. Korábban az ápolók, az asszisztensek, a röntgenesek, a laborosok az orvosi bér felét keresték, most viszont már csak a harmadát.

 

Számokba foglalva: egy kezdő szakképzett dolgozó például bruttó 270 ezer forintot kap, ám ez 40 évvel később is csak 80 ezer forinttal lesz több. A fizetés három évenként ugrik 4-5000 forintot, de ennél az infláció is sokkal több.

 

A hétvégén a bérük elértéktelenedése miatt ezren demonstráltak a Hősök terén a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) felhívására. A szakdolgozók egyebek mellett a közalkalmazotti jogviszonyának visszaállítását követelték, valamint azt, hogy szeptember 1-től 30 százalékos béremelést kapjanak.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló