2022. október 4., Ferenc

Mindenki ügye

#határvadász #határvédelem #készenléti rendőrség #kiképzés

Több ezer érdeklődő volt, de csak egy töredékük jelentkezett ténylegesen is határvadásznak

Barna Benedek 2022.08.12. 12:20

Már elkezdték az első alkalmas jelöltek képzését.

 

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) korábbi közlése nyomán mi is beszámoltunk arról, hogy a toborzás első két hetében, augusztus elejéit több mint hatezren jelezték, hogy csatlakoznának a rendőrséghez határvadászként. A Telex viszont most azt írja, hogy érdeklődőknek csak egy töredékük jelentkezett határvadásznak.

 

Az ORFK a portált arról tájékoztatta, hogy a szerződéses határvadászképzésről "a 2022. július 15. és a 2022. augusztus 8. közötti időszakban 10.352 fő érdeklődött (telefonon, emailen, személyesen és egyéb formában) a Rendőrségen", ugyanakkor ezen időszak alatt 724-en juttatták el a jelentkezési lapjukat a rendőrségre, és "az alkalmassági vizsgálaton augusztus 8-ig 644 jelentkező alkalmassági szűrése folyamatosan történik". Tehát

a több mint tízezer érdeklődőből 644 fő jutott el addig, hogy ténylegesen a képzést megelőző felvételit tegyen,

és még nem biztos, hogy közülük mindenkit kiképeznek (a határvadásznak jelentkezés feltételeiről és a szolgálati feladatokról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben).

 

 

Az első jelöltek oktatását már elkezték

 

A leendő határvadászok  gyors, intenzív képzést kapnak. A rendőrség a héten közölte, hogy az első alkalmasnak bizonyult jelentkezők oktatását már el is kezdték.

 

 

A 160 órás – 40 perces tanórákkal számolva 180 tanórás – képzés időtartama négy hét, amely alatt négy tananyagegységben kell a tanulóknak rendészeti, jogi, lövészeti- és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti- és határforgalom-ellenőrzési ismereteket elsajátítaniuk.

 

A határvadászképzés hosszával kapcsolatban Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára korábban úgy nyilatkozott, hogy a déli határszakaszon egyre erőszakosabbá válnak a konfliktusok, ahogy a menekültek egyre elkeseredettebbek lesznek, és szerinte az ilyen éles helyzet "egy rutinos, több éve szolgáló rendőrnek is óriási stressz, a 160 órás képzés után tűzvonalba dobott határvadászoknak pedig még nagyobb traumát jelenthet".

 

Ami a fizetést illeti, a határvadászok a képzés időtartama alatt 300.000 forint illetményre jogosultak, a határvadász feladatok tényleges megkezdését követően pedig megközelítőleg 400.000 forint illetményre számíthatnak. Éjszakai pótlékként óránként bruttó 193 forintot, készenléti pótlékként pedig óránként bruttó 97 forintot kapnak majd.

Orbán Viktor június végén közölte, hogy új határvédelmi szervet fognak felállítani, ezt követően július végén kezdtek el toborozni a Határvadász Ezredbe, amely a Készenléti Rendőrség szervezeti egységéhez fog tartozni. A tervek szerint az első ütemben 2200 határvadászt vesznek fel, a második ütemben egészülne ki a létszám 4000 főre. A határvadászokból 5 megyében (Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében) összesen 23 századot hoznak létre.

(Indexkép forrása: police.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló