2023. június 4., Bulcsú

Mindenki ügye

#zöldfül #környezetszennyezés #sajó #szlovákia

Határérték alá esett a Sajó vizének vastartalma a folyó szlovákiai szakaszán

Barna Benedek 2022.08.04. 14:04

A korábban mérthez képest több mint 90 százalékkal csökkent a vastartalom.

 

A szennyezett Sajó folyó vize legutóbbi elemzésének eredményei a vasszint 96 százalékos csökkenését mutatták. Az összes oldódó anyag mennyisége 95 százalékkal, az egyéb nehézfémek mennyisége pedig 90-95 százalékkal csökkent, ezzel a Sajó vizének vastartalma elérte a felszíni vizekre vonatkozó megengedett értékeket a folyó szlovákikai szakaszán – számolt be a ma7.sk a szlovák gazdasági minisztérium közlése nyomán.

 

A portál felidézi: a Sajó vizét február közepén színezte vörösre egy vasércbányából kiömlő víz. Az első elemzések eredményei azt mutatták, hogy a vas szintje 12-szerese a megengedett értéknek, és megemelkedett a mangán, a szulfátok és az arzén szintje is. Június közepén aztán elvégezték a szükséges beavatkozásokat, hogy minél kevesebb, ásványi anyagokkal erősen szennyezett víz kerüljön a folyóba.

sajó-mti-komka-péter
Fotó: Komka Péter / MTI

A Vasércbányák szlovákiai állami vállalat javaslatot dolgozott ki a további intézkedésekre a bányából kifolyó, ásványi anyagokkal erősen szennyezett víz mennyiségének csökkentésére. A tervet június közepén nyújtották be az állami vízügyi hatóságoknak. A vállalt igazgatója most azt nyilatkozta, hogy engedélyekre várnak.

 

A szlovák gazdasági minisztérium ugyanakkor jelezte azt is, hogy a bánya mélyebb rétegeiből származó, sok ásványi anyagot tartalmazó víz eltávolítása nem végleges megoldás: a bányában kialakult helyzet megoldása után a Sajó állapotával is foglalkozni kell, valamint ki kell építeni az ásványi anyagokkal telített víz megtisztítására szolgáló technológiát. "Tudjuk, milyen állapotban van a Sajó, rendbe kell hoznunk" – mutatott rá Karol Galek, a gazdasági minisztérium államtitkára, és hozzátette, környezetvédelmi szakértők dolgoznak az erre vonatkozó javaslatokon.

 

A szlovák kormány korábban rendkívüli helyzetet hirdetett a Rozsnyói, a Nagyrőcei és a Rimaszombati járásban, ezeknek a területén folyik keresztül a Sajó.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló