2022. január 18., Piroska

Mindenki ügye

#orbán viktor #demokrácia #dokumentumfilm #európai unió

Íme a film, amely bemutatja, hogyan rombolja le Orbán a demokráciát és az Uniót

ugytudjuk.hu 2021.04.21. 13:42

Magyar feliratot kapott a "Hallo, Diktator".

„Formálisan demokrácia, az alkotmányos valóságban autoriter állam."

 

„Mint egy színjáték, ahol a díszlet demokratikus, de a szereplők nem demokraták.”

 

„Egyemberes demokrácia. Vezérdemokrácia."

 

„Magyarország kiüresedett demokrácia."

 

„Még nem diktatúra, de lépésről lépésre ebbe az irányba halad."

Ilyen mondatokkal jellemzik hazánk jelenleg regnáló politikai rendszerét a német-francia ARTE televízió 2020 végén készült dokumentumfilmjének első percében. Már a film címe is sokatmondó: „Hallo, Diktator" – ezzel utalva Jean-Claude Juncker 2015-ben elhangzott mondatára, amikor köszöntés gyanánt megpofozta Orbán Viktort.

 

 

A film az Orbán-kormány elmúlt 10 évét mutatja be, a rendező Michael Wech szerint remek visszhangot kapott a mindössze három és fél hónap alatt elkészült alkotás, ami végre magyar és angol felirattal is megtekinthető.

 

Legelőször 2020 nyarába kapunk betekintést, amikor az uniós tagállamok kormányfői rendkívüli ülést tartottak Brüsszelben a koronavírus-járvány elleni védekezés kapcsán. Ahogy az már azóta ismeretes, Orbán később megvétózta a döntést az EU következő hétéves költségvetéséről és a helyreállítási alapról, miután a tagállamok képviselői minősített többséggel elfogadták, hogy az uniós pénzek kifizetését a jövőben a jogállamisági feltételek teljesülésétől tegyék függővé.

 

Emellett a doku olyan témákat is elemez, mint például a civiltörvény elleni tüntetések, a CEU kiszorítása, a Soros György ellen indított kormányzati kampány, a Klubrádió megszűntetésének előzményei, vagy éppen az önkormányzatok ellehetetlenítése. A másfél órás videóban megszólal többek között Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője, Michael Roth, a német kormány külügyi államtitkára, Martin Schulz, az Európai Parlament volt elnöke, Paul Lendvai, újságíró és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is.

 

 

Ugyan a film viszonylag kevés újdonsággal szolgál a hazai közönség számára, jelentősége cseppet sem elhanyagolható, mivel Nyugat-Európában még nem láthatták ilyen részletesen bemutatva az Orbán-féle „illiberális demokrácia” hazai és egyre inkább európai szintű károkozását

A magyar maffiaállamnak olyan az EU-s pénz, mint a keleti diktatúráknak a nyersanyagok

– hangsúlyozza Lukács Csaba, a Magyar Nemzet egykori újságírója, aki részletes beszámolót ad arról, hogyan szüntette meg, majd indította újra egy évvel később a Fidesz a propagandasajtóvá módosított lapot.

 

Annak ellenére, hogy súlyos vádak hangzanak el, a kormány egyiket sem cáfolja a filmben: egyedül Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációs államtitkár képviseli a pártot, aki természetesen tagad minden állítást.

 

A videó egyik legjelentősebb tanulsága, hogy az EU-nak jelenleg nincs megfelelő belső kontrollja az olyan autokráciába forduló tagállamokkal szemben, mint Magyarország és Lengyelország, akik a szemünk előtt ássák alá az igazságszolgáltatás függetlenségét.

 

Joggal merül fel a kérdés, hogy mennyire célravezető Angela Merkel kompromisszumkészsége, ha közben sérül az európai szolidaritási elve, illetve megéri-e meghajolni két tagállam akarata előtt, amikor ez a lépés hosszútávon visszavonhatatlan sérüléseket okoz az egyetemes szabadságjogokban és demokráciákban, lerombolva az unió rendszerének alappilléreit?

A csőd elismerésével egyenlő, ha az EU vezetése tehetetlen egy, a saját soraiban lévő diktátor ellen. Akkor mégis mire van az EU?

– teszi fel a kérdést Daniel Freund zöldpárti EP-képviselő.

 

Via ugytudjuk.hu

 

(Indexfotó: John Thys / AFP)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló