2021. december 7., Ambrus

Mindenki ügye

#gulyás gergely #korlátozások #kormányinfó #védettségi igazolvány

Gulyás: akiknek nincs védettségi igazolványuk, azok számára augusztusig maradnak a korlátozások


A Kormányinfón az is elhangzott, hogy döntöttek az önkormányzatok támogatásáról.

Az oltásoknak köszönhetően sikerült a harmadik hullámot megtörni

– kezdte beszédét Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

 

Elmondása szerint a felnőtt lakosság közel 53%-át sikerült beoltani, ennek volt köszönhető a fokozatos nyitás és a szabadság visszaszerzése.

Ez a szabadság még nem teljes

– tette hozzá a miniszter, hozzátéve, hogy aki beoltatja magát, majdnem teljesen visszakaphatja a régi életét.

Azonban a jelenlegi járványügyi korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára augusztusig fenn fognak maradni, ami azt jelenti, hogy a koncertek, fesztiválok, éttermek, szállodák látogatása még hónapokig védettségi igazolványhoz lesz kötve.

Kiemelte, hogy már kevesebb mint egymillió ember van, aki regisztrált, de még nem kapta meg az első oltást. Ezen a héten nagy Pfizer-szállítmányra nem lehet számítani, de a jövő héttől átlagosan 120-180 ezer Pfizer és Moderna érkezik, amiket első oltásként tudnak majd beadni. (Ez egyébként eltér Orbán Viktor nyilatkozatától, aki múlt héten azt állította, a pénteki napon kívül még hetekig nem lehet Pfizerhez jutni.)

 

A beutazási szabályokkal kapcsolatban annyi változás lesz, hogy a 18 éven aluliaknak sem kell majd karanténba vonulniuk, amennyiben védettségi igazolvánnyal lépnek az országba. Erről hamarosan közölni fogják a részleteket.

A 2022-es költségvetés célja, hogy jövőre dinamikusan növekedjen a gazdaság

– mondta Gulyás, majd kiemelte, hogy 7300 milliárd forintos újraindítási alap áll rendelkezésre a gazdaság újraindításához. 

 

A 13. havi nyugdíj visszaépítése jövőre is folytatódik a költségvetési törvényjavaslat szerint, emellett tartalmazza a 25 év alattiak szja-mentességének forrásait. A miniszter szerint év végére térhet vissza abba az állapotba a magyar gazdaság, ahol a járvány előtt tartott.

A kormány tegnap döntött az önkormányzatok támogatásáról is: összesen 23 milliárd forint támogatást kapnak a nagyobb városok.

Három kategóriába sorolták a városokat a gazdagságuk szerint, Gulyás szerint ebben "semmi politikai motiváció nincs". A szegényebb települések 100 százalékos visszatérítést kapnak, a valamivel gazdagabbak 75 százalékost, a leggazdagabbak pedig fejlesztési támogatásra számíthatnak – azt azonban nem közölte, hogy melyik város, melyik kategóriába tartozik.

 

Emellett jelentős adócsökkentést hajtottak végre a kis- és középvállalkozók helyi iparűzési adójának maximálásával, ezzel mintegy 150 milliárd forint maradt a vállalkozásoknál, ami hozzájárul a foglalkoztatási adatok javulásához.

gulyás-mtimáthé-zoltán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely hangsúlyozta: továbbra is csak azoknak jár védettségi igazolvány, akiket Magyarországon oltanak. 

A külföldi igazolásoknak nincs jelenleg egységes rendje, ezért nem fogadjuk el a külföldön beadott oltásokat. Ahol megkötjük a kétoldalú megállapodásokat, ott elfogadjuk a külföldi igazolást

– tette hozzá a miniszter.


Szintén egy kérdésre felelve elárulta, hogy májusban dönt a kormány a nyári táborok megtartásának lehetőségeiről és feltételeiről.

 

Elmondta továbbá: nem valószínű, hogy ősszel meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet a kormány, ami miatt veszélybe kerülne az ellenzéki előválasztás.

Az előválasztás nem a mi ügyünk, adminisztratív eszközökkel befolyásolni, megakadályozni nem akarjuk

– jelentette ki a miniszter.

 

Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő pozitív koronavírus-tesztjével kapcsolatban Gulyás úgy nyilatkozott, hogy Becsó 27-én vett részt a tesztelésen, így a szavazás alatt nem tudhatott arról, hogy koronavírusos. 

Sok hazugság jelent meg az üggyel kapcsolatban, de a Fidesz-frakcióban mindenki felelősségteljes magatartást tanúsít

– tette hozzá.

 

Kérdésre az egészségügyre is kitért.

Abban az időszakban vagyunk, amikor az egészségügy kezd visszaállni a normális kerékvágásba, négymillió beoltott után újraindultak az onkológiai- és a szűrővizsgálatok, valamint az egynapos sebészeti ellátások is

– mondta a miniszter. Négy és félmillió oltottnál kezdhetik újra az elektív műtétekeket, ötmillió oltottnál pedig a rehabilitáció is újraindul, és a látogatási tilalmat is ekkor oldják fel.

 

Via ugytudjuk.hu

 

(Indexfotó: Róka László / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló