2021. május 12., Pongrác

Mindenki ügye

Gulyás Gergely: az oroszoknál nincs elég gyártókapacitás, így tömegesen uniós vagy kínai vakcina jöhet

2019.11.30. 00:00

A miniszter azt mondta: kivárja a sorát, és azzal oltatja be magát, ami lesz.

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter interjút adott az atv.hu-nak, amelyben többek között az oltóanyagokról is beszélt.

 

A tárcavezető elmondta: a kormány 8,5 millió embernek elegendő oltóanyagot kötött le uniós beszerzés keretében, és Kínával is tárgyalnak még további vakcinavásárlásról, Magyarországnak tehát bőven lesz oltása.

 

Arra reagálva, hogy itthon alacsony az oltási hajlandóság (a KSH december eleji felmérése szerint a magyarok 14,9 százaléka szeretne oltást, 28,3 százalék talán, 35,6 százalék pedig nem) Gulyás Gergely úgy fogalmazott: "figyelembe kell venni, hogy az elmúlt év tapasztalatai alapján a vírus az idősekre és - kortól függetlenül - a valamilyen alapbetegséggel élőkre jelent halálos veszélyt. Az elhunytak átlagéletkora 75 év felett van. Ezért nem csoda, és közvélemény-kutatások is ezt igazolják vissza, hogy a fiatalok jelentős része nem érzi közvetlennek a veszélyt."

 

Fotók: Koszticsák Szilárd / MTI

 

A miniszter szerint a vakcina iránti bizalom erősítéséhez nincs szükség arra, hogy először a politikusok oltassák be magukat. Épp ellenkezőleg, úgy gondolja:

 

Magyarországon, ha egy politikus elsők között oltatná be magát, úgy, hogy egyelőre csak néhány ezer vakcina áll rendelkezésre, a népharag miatt nem sokáig maradna hivatalban.

 

Másrészt szerinte "minden olyan oltás, amit a magyar egészségügyi hatóság, vagy más komoly kutatási háttérrel rendelkező nagy ország egészségügyi hatósága a három tesztelési fázis után engedélyezett, az megbízható". Arra a kérdésre pedig, hogy melyik vakcinával szándékozik beoltatni magát, úgy válaszolt: amilyen lesz.

 

Gulyás kérdésre válaszolva azt is közölte, hogy nem várható nagy mennyiségű orosz vakcina.

 

Oroszországnak nincs elegendő gyártókapacitása. A tesztelésben örömmel veszünk részt, de oltóanyag tömegesen az uniós beszerzések keretében vagy Kínából érkezhet.

 

– fogalmazott.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló